Centralna izborna komisija donijela odluku: Opći izbori u BiH 2. oktobra

12
L.S.
Centralna izborna komisija donijela odluku: Opći izbori u BiH 2. oktobra
Foto: Printscreen / Video / CIK / Sa današnje sjednice

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je održala sjednicu na kojoj je donesena odluka o raspisivanju i održavanju neposrednih Općih izbora 2022. za 2. oktobar.

Pet je bilo za, jedan protiv raspisivanja izbora. Protiv odluke o raspisivanju izbora glasao je samo Vlado Rogić, jedan od dvojice hrvatskih članova CIK-a.

Izbori se raspisuju u sjeni brojnih otvorenih pitanja, uključujući i pitanje finansiranja izbornog procesa.

Influenserica Adna Helić puštena na slobodu: Evo šta je tražilo Tužilaštvo

Influenserica Adna Helić puštena na slobodu: Evo šta je tražilo Tužilaštvo

"Moramo postupati u skladu sa zakonom i vladavinom prava. Set zakona nas obavezuje da raspišemo izbore. Upustvo je na snazi kao zakonski akt, mnogi su se na to upustvo referirali na Sudu, apelacije i tužbe na sudu su odbačene", kazao je, između ostalog, Suad Arnautović, predsjednik CIK-a. 

Neposredni izbori

Naglasio je kako se ide u neposredne izbore. 

"Ne vjerujmo obećanjima, nego djelima", kazao je Arnautović i naglasio da su finansijska sredstva neophodna za održavanje izbora. 

Krajem januara ove godine, Centralna izborna komisija BiH poručila je da su joj uskraćena sredstva za početnu fazu priprema za opće izbore, koji trebaju biti održani u oktobru ove godine.

Podsjetimo, na prethodnoj sjednici Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine (BiH), predsjednik CIK-a Suad Arnautović tada je naglasio da će u svemu postupati po odredbama Izbornog zakona BiH i striktno se pridržavati onih zakonskih odredaba i rokova koji su tim zakonom propisani.

Podsjetio je da je jedna od tih zakonskih obaveza da CIK BiH najmanje 150 dana prije izbornog dana raspiše izbore.

Izborni dan je, prema Izbornom zakonu BiH, fiksno utvrđen kao prva sedmica u oktobru u izbornoj godini, osim "pod nekim uslovima ako se ne poklapa sa vjerskim praznicima konstitutivnih naroda".

Arnautović je rekao da će krajnji rok do kojeg se moraju osigurati sredstva biti 19. maj ove godine.

„Šta će CIK BiH poduzeti, šta će drugi organi poduzeti, o tom - po tom. Možda je bitno zbog javnosti napomenuti da postoje odredbe u Krivičnom zakonu BiH koje se odnose na one koji, na određeni način, pa i na drugi protupravan način, onemogućavaju birače da ostvare svoje biračko pravo“, rekao je Arnautović, najavljujući da će podnijeti prijavu nadležnom tužilaštvu, ukoliko CIK ocijeni da je učinjeno krivično djelo.

Zahtjev CIK-a na Vijeću ministara BiH

Ministarstvo finansija i trezora BiH na čijem je čelu Vjekoslav Bevanda još uvijek nije uputilo Vijeću ministara BiH Dokument okvirnog budžeta kao i Nacrt budžeta institucija BiH za 2022. godinu, niti je usvojen zahtjev CIK-a na Vijeću ministara BiH da se osiguraju potrebna sredstva.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u utorak je poručio kako će se opći izbori u Bosni i Hercegovini održati i sredstva za to naći te je pozvao na okončanje pokušaja opstrukcije te ustavne i zakonske obaveze, prenijela je Anadolija.

“Svi oni koji misle da mogu da opstrukcijama ponište veliko postignuće Dejtonskog mirovnog sporazuma, a to su demokratski izbori, ništa ne znaju i grdno se varaju, rade ćorav posao. Izbori će se održati, sredstva za izbore će se naći. Po mom mišljenju, u to nema nikakve dileme”, rekao je Džaferović.

“Centralna izborna komisija će, kako to zakon propisuje, raspisati izbore i ja pozivam sve koji namjeravaju učestvovati u utakmici izbora da rade svoj posao. Pozivam i sve one koji su mislili da prave bilo kakve opstrukcije da na vrijeme stanu”, dodao je Džaferović.

Više detalja o izborima bit će poznato na press konferenciji u 11 sati.

Kako je bilo na sjednici i šta je sve rečeno poslušajte u videu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije