Sarajevo / Sastanak Dodika i Džaferovića sa Donfried: Teme bili izbori i misija ALTHEA

27. 04. 2022. u 17:27:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Milorad Dodik razgovarali su sa pomoćnicom državnog sekretara SAD-a Karen Donfried, koja se nalazi u posjeti zemljama Zapadnog Balkana.

Tema razgovara je bila aktuelna situacija u Bosni i Hercegovini, reformski procesi i bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili Vladi Sjedinjenih Američkih Država na konstantnoj podršci reformskim procesima u Bosni i Hercegovini.

Pozdravili su brojne projekte koje je implementirala Vlada SAD-a, kako bi pružila pomoć socijalnom i ekonomskom sektoru u BiH.

Pomoćnica državnog sekretara Donfried je ponovila posvećenost Sjedinjenih Američkih Država suverenitetu, teritorijalnom integritetu, multietničkom karakteru i evroatlantskoj perspektivi Bosne i Hercegovine.

Pozvala je na učešće svih nivoa vlasti u reformama koje će osigurati EU kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu.

Pomoćnica državnog sekretara Donfried naglasila je partnersku i aktivnu ulogu Vlade SAD-a konstruktivnom dijalogu i reformama kroz brojne američke institucije i organizacije, koje su prisutne u BiH.

Članovi Predsjedništva BiH su ponovili opredijeljenost evropskom putu Bosne i Hercegovine, dijalogu kroz reformski proces i borbi protiv korupcije, u cilju napretka i poboljšanja života svih građana.

Sagovornici su razgovarali i o održavanju općih izbora u oktobru ove godine, te o prisustvu Misije ALTHEA u Bosni i Hercegovini.

U ime člana Predsjedništva BiH Željke Komšića, sastanku je prisustvovao savjetnik Slaven Kovačević.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)