Dodik na parkingu ispred Predsjedništva govorio o Amerikancima, EUFOR-u, Schmidtu

5
L. M.
Dodik na parkingu ispred Predsjedništva govorio o Amerikancima, EUFOR-u, Schmidtu
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Gabriel Escobar, Džaferović, Dodik

Milorad Dodik, član Predsjednišva Bosne i Hercegovine, nakon sastanka s pomoćnicom državnog sekretara SAD iz Biroa za evropske i euroazijske poslove Karen Donfried i specijanim predstavnikom State Departmenta Gabrielom Escobarom, obratio se medijima.

Ovaj put, konferencija je održana na parkingu ispred zgrade Predsjedništva. Dodik je govorio o temama sastanka.

Prema njegovim riječima, razgovarano je o predstojećim izborima, visokom predstavniku i prisustvu snaga EUFOR-a u BiH. 

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

"Njihovi stavovi su da se ovdje održe izbori u planiranim rokovima i da ovdje ostane visoki predstavnik te vojno prsustvo", kaže Dodik.

Zatim je zaustavio novinarku koja mu je krenula postaviti pitanje te joj se obratio riječima "molim te, polako", dakako ne persirajući je.

Ponovio je stavove koje je ranije rekao na gotovo svakoj konferenciji kada se spomene Christian Schmit nazivajući ga - običnim građaninom.

"Za nas ne postoji visoki predstavnik jer on nije izabran u skladu s Vijećem sigurnosti UN-a. Amerika ostaje pri tome da je Schmidt visoki predstavnik, a mi da on to nije. On je običan građanin", smatra lider SNSD-a.

Što se tiče vojnog prisustva, kazao je da se ranije zalagao za to da snage EUFOR-a budu prisutne u BiH zbog stavova čelnika EUFOR-a da je BiH sigurna zemlja, ali da je mišljenje promijenio.

"Zbog galame iz Sarajeva pojavilo se nekih 500 vojnika koji kruže pred školama i vrtićima. E, protiv takve misije smo mi. To mora biti odobreno u Predsjedništvu BiH. To je moj stav, a ja od njih ne mogu ništa zahtijevati. Predsjedništvo mora biti usaglašeno i informisano", istakao je.

Još jednom je ponovio svoju tvrdnju da - "Visoki predstavnik ne postoji", a zatim opomenuo novinare da mu "ne upadaju u riječ".

Novinarka mu je pokušala postaviti pitanje o izbornim reformama koje su goruća tema u BiH posljednjih nekoliko dana s obzirom na to da do 4. maja CIK BiH treba raspisati izbore.

Međutim, u svom stilu, Dodik je i nju prekinuo te pričajući uporedo s novinarkom, odgovarao na pitanje.

Njegov stav je da, o izborima i Izbornom zakonu niko ne priča. Činjenica da su za danas bile zakazane dvije sjednice oba doma Državnog parlamenta s ovom tačkom na dnevnom redu mu ne idu u prilog.

Govoreći o tim reformama, nije se mogao sjetiti ni imena pomoćnice američkog državnog sekretara Karen Donfried s kojom se, nekoliko minuta prije konferencije, sastao.

Nazvao ju je gospođa... i još promrmljao - njee.

Za kraj je rekao da nema ništa protiv da se izbori provedu sutra.

"Moja partija i ja smo spremni za još jednu pobjedu", odlučno je poručio Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije