Dodik opet vrijeđao diplomate SAD: "Lažu, ne trepću", Escobara nazvao egzekutorom

11
Radiosarajevo.ba
Dodik opet vrijeđao diplomate SAD: "Lažu, ne trepću", Escobara nazvao egzekutorom
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je i na današnjoj press konferenciji u Banjoj Luci komentarisao predstavnike SAD u BiH, specijalnog izaslanika za zapadni Balkan Gabriela Escobara i ambasadora u našoj državi Erica Nelsona.

I ovaj put nije izostavio uvrede pa ih je nazvao "egzekutorom, lažovom, naredbodavcem likvidacija...".

Kao i svaki put, Bošnjake je i dalje nastavio nazivati muslimanima (Dodik već duže vrijeme Bošnjake naziva muslimanima što ima vrlo opasnu pozadinu, više o tome pročitajte OVDJE), te kazao da se ponovo u Bosnu i Hercegovinu vraća američki establišment koji "Srbe smatra lošim momcima".

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

"Poznajem Escobara lično i mislim da on ima potencijal da naredi da se nekog likvidira. Zna da ja nemam računa u inostranstvu, nisam vršio nikakve transfere, ali nastavlja da laže. I Nelson isto, lažu, a ne trepću.

Postoji niz spekulacija i za samog Escobara, ja ne znam da li je to istina, ali spekulira se da je dok je radio u Crnoj Gori dobio silni novac za neke poslove, a znamo da neke diplomate State Departmenta imaju imovinu u Crnoj Gori, a i neki drugi koji su bili na ovim prostorima imaju imovinu po principu Paddyja Ashdowna, kupio na Jablaničkom jezeru kuću za 500.000, a onda istim muslimanima prodao za dva miliona", rekao je Dodik, dodajući da ga je Nelson iznenadio jer laže.

Još jedna od Dodikovih tvrdnji je da se namjerno pokušava pogrešno interpretirati njegov razgovor sa predsjednik Srbije Aleksandrom Vučićem, te da interes Vučića za pitanja u BiH pokušavaju da zloupotrijebe.

"Pokušavaju da stvore atmosferu da je nešto sve urađeno. O tom pitanju ćemo raspravljati, ali mislimo isto tako da nisu otklonjeni razlozi zbog kojih su institucije napustili sprski predstavnici. Podsjetiću da imamo dogovor da srpski predstavnici učestvuju u radu kada se to tiče interesa RS", kazao je član Predsjedništva BiH.

Prema njegovom mišljenju, za sva ova dešavanja kriva je neskrivena želja opozicije da se vrate u institucije BiH, a da to za to druge okrive. On je istakao da su spremni da podrže dogovore o Izbornom zakonu o izboru člana Predsjedništva BiH između druga dva konstitutivna naroda.

Dodik je izjavio je opozicija u RS pokušava da zloupotrijebi zabrinutost i interes predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za dešavanja u BiH.

"Pokušavaju da pripišu ili naprave atmosferu da je sve to nešto gotovo ili definitivno urađeno. U narednim danima treba o tom pitanju razgovarati, jer nije malo ako predsjednik Srbije zamoli ovu strukturu da o tome razmisli", naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, treba se referirati oko toga, ali nisu otklonjeni razlozi koji su doveli do toga da predstavnici RS ne učestvuju u odlučivanju u državnim organima.

"S druge strane, ponoviću član Četiri zaključaka Narodne skupštine koji kaže da naši predstavnici mogu da učestvuju u onome što je u interesu RS", naveo je Dodik i dodao da je učestvovao na svim sjednicama Predsjedništva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije