Sjednica Doma naroda: Na dnevnom redu HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona

21
Radiosarajevo.ba
Sjednica Doma naroda: Na dnevnom redu HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Dom naroda PS BiH

Dragan Čović predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sazvao je za danas u 10 sati sjednicu ovog Doma.

Na sjednici bi trebao biti razmatran zahtjev delegata Kluba hrvatskog naroda, Dragana Čovića, Lidije Bradare, Marine Pendeš i Bariše Čolaka, da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Sjednica je bila zakazana i jučer, po hitnoj proceduri, ali nije održana zbog nedostatka kvoruma. Sjednici nisu prisustvovala četiri delegata iz Kluba bošnjačkog naroda i jedan delegat iz Kluba srpskog naroda.

Vlada FBiH: Prije godinu dana dočekala nas blokada i kriza, ovo smo uradili do sada

Vlada FBiH: Prije godinu dana dočekala nas blokada i kriza, ovo smo uradili do sada

Bakir Izetbegović, Amir Fazlić i Asim Sarajlić iz SDA te Munib Jusufović iz SBB-a nisu prisustvovali sjednici. Jedini delegat iz Kluba bošnjačkog naroda koji je došao na sjednicu bio je Denis Bećirović (SDP BiH).

Izetbegović je ovu informaciju potvrdio na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

"Čović je odlučio održati današnju sjednicu. Ukoliko bi zakon prošao - zakomplikovalo bi se pitanje izmjena Izbornog zakona koje su sutra na dnevnom redu Predstavničkog doma. SDA je odlučila zato da ne prisustvuje sjednici i donošenju ovog nakaradnog prijedloga", poručio je Izetbegović.

Čović je kazao da je ovo bila blokada rada bh. institucija.

"Ovo je klasična blokada institucija BiH na način kakav do sada nije viđen ili barem jedno duže vrijeme. Žao mi je što se to desilo", rekao je Čović tokom konferencije u Sarajevu.

Ponovio je da formalno-pravni uslovi za izbore ne postoje.

"To je poruka šta se želi uraditi od BiH. Čini mi se da je SDA, prema ovome, izvorište krize u BiH", zaključio je lider HDZ.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije