Oglasila se Ambasada SAD u BiH nakon otkazivanja Doma naroda

12
Radiosarajevo.ba
Oglasila se Ambasada SAD u BiH nakon otkazivanja Doma naroda
Foto: Arhiv / Ambasada SAD

Današnja dešavanja u Domu naroda Parlamenta BiH bila su zajednički neuspjeh političkih predstavnika da ispune svoje ustavne obaveze, naveli su iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

"HDZ BiH, uz podršku SNSD-a, neprimjereno je iskoristio hitnu proceduru kako bi podnio uzmi-ili-ostavi prijedloge izborne reforme za koje je ranije zaključeno da su u suprotnosti s pravnim standardima i standardima ljudskih prava EU. To je uključivalo vlasništvo političkih stranaka nad izbornim mandatima, model sa dvije liste za Predsjedništvo BiH koji bi predstavljao dalju etničku podjelu i druge regresivne elemente.

Odluka SDA da zloupotrijebi uslov za kvorum Doma naroda kako bi blokirala raspravu također je bila nedosljedna sa principima funkcionalnih demokratskih institucija. Nesuglasice treba rješavati kroz debatu i glasanje, a ne bojkotom. Opstrukcija i bojkot institucija na državnom nivou, bez obzira ko to radi, predstavlja destabilizirajuće antidejtonsko ponašanje", navode iz Ambasade SAD.

Arijana Memić traži da se policajcima zabrani sjedenje u kafićima za vrijeme radnog vremena

Arijana Memić traži da se policajcima zabrani sjedenje u kafićima za vrijeme radnog vremena

Oni su dodali da umjesto recikliranja neuspjelih, maksimalističkih prijedloga i opstruiranja rada institucija, političke stranke trebaju se fokusirati na ostvarive reformi i djelovanje s ciljem jačanja demokratskih institucija BiH.

"To uključuje, u najmanju ruku, odobrenje Vijeća ministara za finansiranje opštih izbora u oktobru i usvajanje u Parlamentu zakona u oblasti izbornog integriteta na osnovu doprinosa koji su dali CIK, civilno društvo i ODIHR. Bh. lideri imaju smislenu odgovornost da sudjeluju u vlasti, grade konsenzus i ispune očekivanja građana za pravovremenim, demokratskim izborima, te napredak ka prosperitetnijoj budućnosti u euroatlantskoj zajednici zemalja", naveli su iz Ambasade SAD u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije