Ambasada SAD u BiH: "Čelnici RS-a nisu nam ostavili drugi izbor"

3
Radiosarajevo.ba
Ambasada SAD u BiH: "Čelnici RS-a nisu nam ostavili drugi izbor"
Foto: Arhiv / Ambasada SAD u BiH

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH oglasila se na svom zvaničnom Twitter profilu nakon objave Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da će potrijebiti bonske ovlasti te da će suspendirati Zakon o nepokretnoj imovini.

"Žalosno je što su čelnici RS odbili da se konstruktivno angažuju po pitanju državne imovine i umjesto toga su odabrali antidejtonsku, neustavnu, jednostranu akciju.

Njihovo odbijanje da u dobroj vjeri učestvuju u institucijama na državnom nivou i u pregovorima o državnoj imovini nije ostavilo međunarodnoj zajednici drugog izbora osim da djeluje", navodi se u poruci Ambasade SAD u BiH. 

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Podsjetimo, visoki predstavnik je poručio da se “ovom odlukome daje do znanja da samo BiH može upravljati državnom imovinom, što se primjenjuje na sve vrste vlasti u zemlji”.

“To ne znači da nepokretna imovina ne treba da se raspodjeli između entiteta i drugih nivo vlasti. Pitanje državne imovine se ne može riješiti jednostarnim odlukama. Odluke koje sam donio ne umanjuju status tog entiteta. Podvlačim da oba entiteta imaju svoje mjesto u Dejtonskom sporazumu", poručio je Schmidt, prenijeli su mediji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije