Cenić: Vlast čeka da jenja virus i pomogne firmama, ali tada neće imati kome

M. R. S.
Cenić: Vlast čeka da jenja virus i pomogne firmama, ali tada neće imati kome
/ Svetlana Cenić

Neizvjesnost i nesigurnost ubijaju ekonomiju, a naša vlast samo gleda pad berzi, kao da se to nas ne tiče, gledaju otpuštanja, i ništa ne čine.

Nije više pet do 12, ja sam davno rekla da je 12 i 15, da se nešto učini i pomogne privredi i radnicima, koji su suočeni s ogromnim problemima usljed panedemije novog soja koronavirusa.

Ovo je za Radiosarajevo.ba istakla ugledna ekonomska analitičarka Svetlana Cenić.

Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je da je, prema njegovim informacijama, u martu, samo u Federaciji BiH, bez posla ostalo 3.543 osoba.

Za njega to nije puno, dok Cenić ističe da to nije nimalo beznačajno i da više nije u pitanju 3.500 radnika već porodica, a tek je počelo.

Nije dobro. Posljedice će biti vidljive“, kazala je Cenić.

Pandemija uzima i radna mjesta: Samo u martu više od 3.500 otkaza u FBiH

Fadil Novalić, premijer FBiH, kazao je još nema puno otpuštenih zbog pandemije COVID-19, ali da će ih biti. "3.543 je otpušteno. Prije bih rekao da je smanjen broj uposlenih. To u martu. Do polovine marta je taj broj rastao. Taj broj još nije veliki, možemo ga servisirati.

Dok vlade širom svijeta, u borbi protiv pandemije COVID-19, donosi ekonomske mjere kako bi pomogli svojoj privredi i radnicima, Vlada FBiH još čeka poteze. Poslodavci i privrednici apeluju da se, prioritetno, između ostalog, odgodi plaćanje doprinosa i poreza ili subvencioniraju plaće.

„Vlast treba da izađe i kaže 'odgađamo plaćanje zakupa, poreza,'. Onda treba da dođu do banaka. Ova odluka agencija za bankarstvo je skandalozna. Vlast je prebacila sve na agencije, a agencije na banke i dale im pravo da same odlučuju, a ne znaju kako i kome će dati moratorij“, istakla je Cenić.

Dodala je da će, zbog ovoga biranja kome će se odgoditi plaćanje kredita, desiti da će ljudi doći u redove i ne više iz panike, već iz revolta početi dizati keš.

Cenić je kazala da je, kada je riječ o državnom nivou, prioritet usvajanje budžeta, te oslobađanje novca za saniranje privrede.

Naglasila je da u Irskoj država garantuje 70 posto plaće.

Novalić je rekao da ćemo se ekonomijom baviti kada jenja virus, ali tada se nećemo imati čime baviti. Trebali su do sada već država, općine, kantoni, svi nivoi vlasti, izaći i reći 'za ovaj vam iznos garantujemo'. Makar minimalac da garantuju“, dodala je Cenić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije