Novalić odgovorio na pitanje – kako Vlada FBiH namjerava pomoći ekonomiji?

L. R.
Novalić odgovorio na pitanje – kako Vlada FBiH namjerava pomoći ekonomiji?
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Fadil Novalić

Više će ih bakrotirati, nego umrijeti od infekcije COVID-19, napisao je prije izvjesnog vremena u svojoj kolumni za britanski Independent Omar Hassan, ekonomsko-razvojni ekspert i osnivač UK:MENA Hub.

Da je čovjek bio apsolutno u pravu vidimo već danas. S prvim danima karantina i izolacije – apsolutno opravdanih, da ne bude zabune – vidjeli smo prvi udarac na bh. radnike. Hiljade su ostale bez posla.

Vlade diljem svijeta, svaka u svojoj borbi protiv pandemije koju je pokrenuo novi soj koronavirusa, SARS-CoV-2, donose ekonomske mjere kako bi spasili sve što se spasiti može.

Federacija Bosne i Hercegovine još uvijek čeka precizne i konkretne poteze. Poslodavci i sindikat upozoravaju  – mogla bi biti mrka kapa, a jedno od osnovnih problema koje mori poslodavce jeste plaćanje doprinosa. Naravno, u mjeri u mjeri u kojoj neće biti ugroženi penzioni i socijalni fondovi, o čemu već i postoji prijedlog.

SDP predložio da se ugroženi poslodavci oslobode plaćanja doprinosa

Saopćenje SDP-a prenosimo u cijelosti. "Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine poziva vlade entiteta da razmotre mjeru djelimičnog ili potpunog oslobađanja uplate doprinosa na period od dva mjeseca poslodavcima koji trpe posljedice pandemije COVID-19, posebno obrtnicima, malim poduzetnicima i izvoznicima. Smatramo da je ovakav potez potrebno donijeti u mjeri u kojoj neće biti ugroženi penzioni i socijalni fondovi.


Fadil Novalić, federalni premijer, kazao je kako Vlada radi i priprema mjere.

Pozvali smo ga i upitali za pojašnjenje – ko i kako priprema ove mjere.

„Vlada Federacije BiH je oformila dvije ekspertske grupe koje svakodnevno rade na simulacijama – šta će se desiti i kakav će ishod donijeti određene mjere i različiti pristupi“, kaže Novalić u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Koliko ste simulacija dosad proveli?

„Osam različitih scenarija dosad. Kad ekspertske grupe završe svoj rad, simulacije će dostaviti Vladi koja će prihvatiti onu koja je najbolja za sve.“

Ko je u tim grupama?

„Predstavnici PIO, predstavnici sindikata i poslodavaca.“

Kad očekujete da će eksperti završiti prijedloge?

„Nismo ih ograničili vremenom, ali pretpostavljamo da će sve biti gotovo sljedeće sedmice“, kazao je Novalić za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije