Novalić: Lukavačka fabrika cementa primjer uspješne privatizacije

Fena
Novalić: Lukavačka fabrika cementa primjer uspješne privatizacije
Federalni premijer Fadil Novalić posjetio je danas Fabriku cementa u Lukavcu, u okviru posjete Tuzlanskom kantonu,  i kazao da je ova fabrika primjer uspješne privatizacije.

"Kada je fabrika 2001. godine prešla u vlasništvo austrijske grupacije Asamer Baustoffe AG započeo je njen preporod. Do danas je u cementaru investirano 120 miliona eura, fabrika je modernizirana i postala je najveći proizvođač cementa u BiH - istakao je  premijer.

Naveo je da je cement ove fabrike u potpunosti domaći proizvod te da se u proizvodnom procesu koriste isključivo domaće sirovine, ali da je ostvarena i uspješna saradnja s velikim brojem bh. kompanija.

"Otvoreno je više od 200 radnih mjesta, podstaknut je razvoj čitavog Lukavca i okoline, a ova cementara je prva u BiH počela koristiti alternativna goriva", rekao je  Novalić.

Dodao je da se u ovoj cementari koriste razne vrste otpada koje je nemoguće reciklirati i koristiti.

"Ovo nije obična fabrika već ima i ekološki aspekt, od cementare imaju korist svi građani Federacije jer nam omogućava da se riješimo nepotrebnog otpada. O tom pitanju cementara ispunjava najstrože kriterije Evropske unije", naglasio je premijer.

Smatra da je za građane Lukavca posebno bitno da cementara investira ne samo u proizvodnju već i zaštitu okoliša i podizanje kvaliteta zraka.

"Ovo je primjer društveno odgovorne investicije i uvijek mogu računati na podršku Vlade Federacije BiH. Ovo je također dokaz da ne moramo strahovati od privatizacije jer uspješno provedena privatizacija je garant razvoja preduzeća, generator novih radnih mjesta i razvoja naše privrede", zaključio je.

Premijer Novalić se prije posjete cemetari sastao s premijerom Tuzlanskog kantona Begom Gutićem, a u okviru tog susreta uručena mu je monografija o Drugom korpusu Armije Republike BiH od 1992. do 1995. godine. Razgovarali su o privredi na području kantona i mogućnostima unapređenja.

Premijera Novalića su dočekali, osim Gutića, i kantonalni ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović te predsjednik Kantonalne privredne komore Nedret Kikanović.

Nakon posjete cementari premijer će posjetiti REVOM d.o.o Dobošnica, Kampus Univerziteta u Tuzli radi posjete NATO-ovoj vježbi, Elektroprenos BH gdje će biti otvorena trafostanica te Međunarodni aerodrom u Tuzli i Tvornicu transportnih uređaja energetik d.o.o. Tuzla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije