Čampara o "radikalnom tumačenju islama": Zašto država ne reagira na izvještaj SOA

5
Patria
Čampara o "radikalnom tumačenju islama": Zašto država ne reagira na izvještaj SOA
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Aljoša Čampara

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) Hrvatske izdala je novi sigurnosni izvještaj u kojem se ponovno spominje "radikalno tumačenje islama" u zemljama jugoistočne Europe, piše Patria.

SOA kao sigurnosni rizik navodi postojanje enklava u "jugoistočnom susjedstvu u kojima se prakticira radikalno tumačenje islama" i odbija poštovati domaću legislativu. Sve se više stručnjaka oglašava i zaključuju da u SOA-inom izvještaju postoje "politički motivi". SOA je u izvještaju spomenula i "političku obespravljenost Hrvata u BiH".

Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH ističe za Patriju da ga prvo čudi da se niko od državnih funkcionera još nije oglasio po ovom pitanju.

"Kao ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH ističem da u BiH ne postoje nikakave enklave u kojima se praktikuje radikalno tumačenje islama i u kojima se ne priznaju zakoni i demokratski poredak države.

BiH ima nultu stopu tolerancije prema terorizmu i radikalizmu, a što smo dokazali izmjenama Zakona o krivičnom postupku. Sve probleme u tom domenu uspješno rješavamao, kao i pitanje povratnika sa stranih ratišta. Imamo i osuđujuće presude i izvještaj SOA-e ne stoji.

Pretenciozno i neistinito je da te navodne enklave predstavljaju 'ozbiljan bezbjedonosni rizik po sve zemlje u okruženju'. Takvih enklava u BiH nema", kaže Čampara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije