Miroslav Tuđman brani SOA-u, spomenuo i BiH

Radiosarajevo.ba
Miroslav Tuđman brani SOA-u, spomenuo i BiH
Foto: Patrik Macek/PIXSELL / Miroslav Tuđman

Član Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman, sin prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, kojeg je Haški tribunal označio predvodnikom "udruženog zločinačkog poduhvata" u Bosni i Hercegovini 1993. i 1994. godine, ustvrdio je u utorak da je pozadina priče o djelovanju hrvatske Sigurnosno-obavještajne službe (SOA) u Sloveniji "pokušaj pronalaska opravdanja za ponašanje Slovenije prema Hrvatskoj".

Tuđman je Hini izjavio da tvrdnje o SOA-inu prisluškivanju bivšeg slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca i slovenske dužnosnice Simone Drenik treba gledati u kontekstu nedavne izjave slovenskog premijera Marjana Šareca.

"Šarec je nedavno izjavio kako je Hrvatska još daleko od članstva u Schengenskom prostoru te da postupak ulaska u Schengen prolongira evaluacijska komisija, pa su još daleko od točke u kojoj bi se moglo govoriti o nekakvoj slovenskoj blokadi. Ovu tezu o izjednačavanju odgovornosti za slovensku kontaminaciju pregovora treba gledati u tom kontekstu" izjavio je Tuđman i dodao da je to pokušaj pronalaska opravdanja za slovenske poteze prema Hrvatskoj.

Na pitanje N1 Hrvatska je li slučajno da se poklapaju optužbe iz Slovenije i BiH na račun djelovanja SOA-e, Tuđman je poručio:

"Priča s BiH je pala u vodu na sudskoj razini u Bosni i Hercegovini, pokazala se neutemeljenom, ovo će vjerojatno isto tako završiti, sumnjam da će doći na sudsku razinu". 

Ne vjeruje u postojanje koordinacije slovenskih i bosanskohercegovačkih državnih institucija u napadima na SOA-u.

"...Može se raditi na razini igara o plasiranjima lažnih informacija... Danas se govori o fake news, lažnim vijestima. Ako bi tome bilo tako, onda bi trebalo tražiti zajednički nazivnik onih nevladinih organizacija i grupacija koje se financiraju iz istih izvora pa bi se došlo do odgovora."

Sve o aferi "špijuni" čitajte na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije