Ovo je čovjek koji je pokušao spriječiti objavljivanje afere špijuni

Radiosarajevo.ba
Ovo je čovjek koji je pokušao spriječiti objavljivanje afere špijuni
Foto: Igor Kralj/PIXSELL / Ivan Tolj

Član uprave jedne od najvažnijih hrvatskih medijskih kuća i dobar prijatelj mnogih političara u Hrvatskoj pokušao je spriječiti i potkupiti direktora inozemne multinacionalne kompanije da izvrši pritisak na POP TV, ranije su javili mediji iz Slovenije.

Sada je portal 24ur.com objavio i identitet čovjek koji je pokušao spriječiti objavljivanje priče, a njegovo ime je Ivan Tolj.

Ivan Tolj je 51-godišnji franjevački svećenik koji ima veliki utjecaj na hrvatske medije i samim tim i na javno mijenje, pišu Slovenci.

Rođen je u Bosni i Hercegovini u mjestu Gornje Močilo, a krajem 1990-ih preselio se iz Mostara u Hrvatsku.

"Noć prije objave imena i fotografije Davora Franića, vođe akcije prisluškivanja, uredništvo POP TV-a dobilo je prvi poziv u kojem su ih molili i predlagali da se priča ne objavi. Lobista koji je kontaktirao POP TV nije bio svjestan razmjera afere. Namjeru da objavimo ovu priču znao je uzak krug ljudi, zapravo samo dva novinara POP TV-a iz čega je ovaj medij zaključio da je Hrvatska to saznala zahvaljujući skrivenim obajveštajnim metodama", piše 24ur.

Tolj je predstavnik austrijske Štirije, a navodi se i kako nadzire uređivačku politiku Večernjeg lista. Slovenci pišu i kako ima veliki utjecaj na portalu 24sata.hr.

Slovenci navode i kako je povezan sa samim vrhom Hrvatske države, Andrejom Plenkovićem, Kolindom Grabar-Kitarović, Milanom Bandićem, direktorom SOA-e - Danielom Markićem.

Ivan Tolj je i dobar prijatelj sa Božom Ljubićem, predsjednikom Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora, kao i predsjednikom HNS-a Draganom Čovićem. Još je ranije Ivo Banac optužio Tolja da sarađuje sa tadašnjim predsjednikom RS-a, a danas predsjedavajućim Predsjedništva BiH - Miloradom Dodikom. 

Više o ovoj temi pročitajte OVDJE. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije