Aljoša Čampara: Neprihvatljiva bilo kakva fašistička propaganda u Sarajevu!

F. V.
Aljoša Čampara: Neprihvatljiva bilo kakva fašistička propaganda u Sarajevu!
Foto: Fena / Aljoša Čampara

Ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine i član Predsjedništva SDA Aljoša Čampara u izjavi za Radiosarajvo.ba komentirao je najavu održavanja mise za žrtve Bleiburga u Sarajevu, što je izazvalo brojne reakcije u bh. javnosti. 

"Glavni grad Bosne i Hercegovine je od 1941. do 1945. godine, kao i od 1991. do 1995. godine, doživio strašne gubitke zbog fašističkih ideologija. Za mene je, zbog brojnih zločina ustaškog režima nad stanovnicima glavnog grada BiH, neprihvatljiva bilo kakva fašistička propaganda u Sarajevu", kazao je Čampara.

Dodao je kako je u glavnom gradu BiH "uvijek živio i nastavit će živjeti antifašizam".

"Nikakvi pokušaj oživljavanja ili relativiziranja fašističkih ideologija, uvjeren sam, nemaju i nikada neće imati podršku stanovnika multietničkog Sarajeva. Ovu priliku koristim i da, po ko zna koji put, osudim fašističku ideologiju. Borba protiv fažima i dalje traje, a Sarajevo će kao i do sada uvijek biti na pravoj strani u toj borbi", istakao je Čampara.

Misa za Bleiburg bit će održana i u Sarajevu, antifašisti u šoku: "To je sramota!"

Zbog pandemije koronavirusa zabranjena su okupljanja širom evropskog kontinenta. Upravo zbog toga nije bilo moguće održavanje 75. komemoracije na Bleiburškom polju u Austriji. Umjesto toga, komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije i, kako ga još zovu, Hrvatskog križnog puta održat će se 16. maja na tri mjesta - u Bleiburgu, Zagrebu i Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije