Burna debata kandidata za načelnike Općine Novi Grad u vezi Kongresnog centra

6
Radiosarajevo.ba
Burna debata kandidata za načelnike Općine Novi Grad u vezi Kongresnog centra
Foto: Screnshot / Debata kandidata za načelnike Općine Novi Grad

Na programu Televizije Sarajevo večeras je održana debata kandidata za načelnike Općine Novi Grad Sarajevo.

O svojim planovima i programima govorili su Sanela Prašović Gadžo (SBB), Adnan Delić kandidat “Četvorke” i Semir Efendić (SDA), dok je Elma Mujadžić (DF-GS) morala otkazati gostovanje iz opravdanih razloga.

Projekti i aplikacije

Prašović je na početku tražila da se uvede transparentnost iz općinskog budžeta, kako je kazala "da se zna svaka marka gdje ide, da sve to bude vidljivo građanima preko aplikacije", dodajući da rad općinskih službi mora biti unaprijeđen.

"Jedan od velikih problema na ovoj općini je saobraćaj u mirovanju. Imam plan za rješavanje tog problema. Konkretno želim osigurati da svi građani pored svojih domova imaju besplatan parking", dodala je Prašović Gadžo, naglašavajući da planira otvoriti kuhinju i klubove za penzionere.

Efendić je istakao da je kao načelnik zadovoljan, jer je budžet ove općine svake godine rastao.

"Novi Grad je postao prepoznatljiv i građani mogu biti ponosni na realizaciju svih projekata".

Delić je podvukao da je njegov moto "Nove vrijednosti za Novi Grad - Naš kapitalni projekat je čovjek", program napravljen sa građanima.

"On ima tri osnovna dijela, a to su infrastruktura, privreda i socijalni program. Program koji imamo on je kreiran s građanima. Iz ovog programa smo izdvojili 44 projekta i mjere koje planiramo realizirati. Cilj našeg projekta je da Općina Novi Grad postane jedna od najrazvijenijih općina", kazao je Delić, dodajući da ima četiri cilja - privreda, ekonomski razvoj, pitanje mladih i potpuna javna digitalna transformacija svih proizvoda i usluga.

Kako napredovati?

Na pitanje "šta se može bolje na području Općine i šta će uraditi", Prašović je kazala da 50 godina živi na ovoj općini.

"Kao stanovnik ove općine sam svjesna koji su nedostatci. U prvom redu je nedopustivo da imamo ostatke granata na zgradama, polupane ploče na pločnicima na trgovima. Tokom rata sam bila u rovu i na to sam ponosna i žao mi je što nismo sačuvali taj dio historije. To u prvom redu mislim na turiste da im pokažemo gdje su se vodile borbe za odbranu Sarajeva", kazala je Prašović.

Jedan dio debate se vodio i u vezi afera Reket i Radeljaš.

Prašović je kazala da Efendić ima još 10 predmeta u Tužilaštvu za korupciju i privredni kriminal, dok je Efendić na to odgovorio da "stranke koje izgube na izborima, najlakše kažu da ih je neko pokrao", dodajući da preprike ljudi na lokalnom mjestu u Dobroševićima nisu mogli utjecati na rezultate izbora.

"Sve priče ni na koji način nisu dokazani. Danas svako svakoga može prijaviti i velika razlika je između prijave i presude", naglasio je Efendić, dok je Delić kazao da mu je "žao što mu se stavljaju na teret određeni procesi koji su se davno desili".

Kongresni centar i gradnja

Najžešći dio debate je bio kada su svi kandidata govorili o Kongresnom centru i problemima s njegovom izgradnjom.

Prašović je pitala da li se može gradnja Kongresni centar planirati na tuđoj parceli, dok joj je Efendić replicirao - "Naravno, to je državno zemljište", naglašavjući da su općina i RTV zajedno raspisali konkurs.

"Parama građane ste uradili idejni projekt, to su naše pare. Dali ste 234.000 KM za pregovarački postupak bez objave obavještanja o nabavci. Zašto se pod krinkom kongresnog centra kriju tri stambene kule?", govorila je kandidatkinja SBB-a.

Efendić je kazao da nema nikakve malipulacije, a Delić je kazao da je Kongresni centar prvobitno bio zamišljen bez tri stambena objekta.

"Nakon što je investitor izrazio želju, došlo je do promjene. I na kraju Kongresni centar nema isplativosti, ako ne bude stembeni objekt", podvukao je Delić. 

Pandemija i borba protiv COVID-a

O pandemiji i borba sa COVID-a, Prašović je kazala da ne želi ako bude izabrana da ima službeno vozilo, niti vozača, ni sredstva za reprezentaciju.

"Firmama se treba dati određena podrška", dodala je ona.

Efendić je kazao da će se morati pripremati nove mjere te da će privreda trpjeti velike posljedice zbog korone.

"Uključili smo se mnogo, građanima smo dali sjemensko-sadni materijal. Niko ne zna šta nam nosi sljedeća godina, ali smo spremni", kazao je Efendić.

Delić, čiji je slogan "Nove vrijednosti za Novi Grad - Naš kapitalni projekat je čovjek", je na kraju dodao da on ima jasno definisanu strategiju kako se boriti protiv pandemije.

"Planiramo da slušamo privrednike s područja općine, a raditi na zapošljavanju i motivirati studente da upišu fakultete koji će im garantovati radna mjesta. Moramo nagrađivati poslovne ideje", kazao je Delić. 

Pogledajte: 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije