Debata o ženama u svijetu nauke i njihovim doprinosu bh. društvu 

Radiosarajevo.ba
Debata o ženama u svijetu nauke i njihovim doprinosu bh. društvu 

Francuska ambasada u Sarajevu dala je svoj doprinos aktivnom obilježavanju Dana žena u BiH, organiziranjem susreta - debate na temu žene u nauci.  

Više od jednog stoljeća nakon što je Nobelovu nagradu za fiziku a kasnije i hemiju dobila Marie Curie, intelektualke se moraju suočavati sa stereotipima koji direktno ili ne, osporavaju njihov legitimitet da promišljaju o svijetu i pronalaze rješenja za svijet budućnosti.

Ipak, iako nisu uvijek nagrađene prema svom doprinosu, ili su nedovoljno zastupljene u naučnom istraživanju ili na najvišim nivoima gdje se donose odluke, mjesto intelektualki se poboljšava. Činjenica da je prva "Državna nagrada za uspjehe u oblasti nauke na međunarodnom planu" dodijeljena jednoj ženi, Mirsadi Hukić 2017., za njen značajan doprinos u oblasti mikrobiologije, jeste ključni primjer za to.

Susret sa intelektualkama iz različitih područja umjetnosti i nauke bio je i prilika za razgovor i isticanje njihovog značaja u bh. društvu.

U svim područjima, raznovrsnost pogleda i načina razmišljanja, žene su izvor inovacija i kreativnosti. Rješenje za sadašnje i buduće izazove za naša društva i našu planetu, kako na polju održivog razvoja ili pitanja o zajedničkom životu, zavisi od mobilizacije svih talenata u području humanističkih, društvenih i egzaktnih nauka.

Ovaj susret-debata, zajedno sa talentiranim bosanskim intelektualkama bio je prilika za diskusiju o njihovom doprinosu društvu, sredstvima za njegovo jačanje, izgradnji bolje budućnosti, kroz tri ključna pitanja: 

  • Kako se suprotstaviti stereotipima u društvu u vezi sa položajem žena u svijetu nauke i ideja ?
  • Žene akteri promjene : kako procijeniti udio intelektualki u bosanskom društvu ?
  • Kako učiniti vidljivijim doprinos žena ?

Ambasador Francuske Guillaum Rousson na ovom je susretu ugostio  žene sa Akademije nauka i umjetnosti, iz muzeja, žene koje oživljavaju bosansko kulturno naslijeđe, univerzitetske radnice, istraživačice i novinarke i druge talentovane bosanske intelektualke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije