Semina Ajvaz: TV debata obilovala je negativnom energijom i netrpeljivošću

N. K.
Semina Ajvaz: TV debata obilovala je negativnom energijom i netrpeljivošću
Foto: Facebook / Bećirović, Džaferović i Radončić
Predizborne TV debate u demokratskim zemljama među najgledanijim su emisijama uopće. U BiH to nije slučaj - mnogi političari odbijaju sučeljavanje sa protukandidatima.

U sklopu predizbornog programa na Federalnoj Televiziji u ponedjeljak, 1. oktobra, održana je debata u kojoj su učešće uzeli Denis Bećirović (SDP), Šefik Džaferović (SDA) i Fahrudin Radončić (SBB), dok u studio nisu došli Dragan Čović (HDZ), Diana Zelenika (HDZ 1990) i Željko Komšić (DF). 

Održana TV debata Bećirovića, Džaferovića i Radončića

Učesnici TV debate na FTV-u su govorili o svojim planovima kako poboljšati život u Bosni i Hercegovini, optuživali jedni druge za donošenje spornih zakona, šta će prvo uraditi ukoliko pobijede na izborima i sl.

Debatu je obilježilo nekoliko stvari.

Primjerice, Džaferović je kazao kako do 2026. planiraju zaposliti milion ljudi, Radončić je optužio SDA za specijalne odnose obitelji Izetbegović s porodicom Erdogan, a Bećirović je naglašavao kako je kandidat sedam različitih stranaka.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba dr.sc. Semina Ajvaz s Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta Džemal Bijedić, Odsjeka za komunikologiju, podsjeća da je suština političkog života svakog demokratskog društva debatiranje, što je neizostavan dio predizborne kampanje i najvjerodostojnija interakcija između kandidata i birača.

"Predsjedničko sučeljavanje na TV-u je najzahtjevniji zadatak za kandidate u izbornoj kampanji, a ujedno i najbolji način da se predstave općoj javnosti i pomognu im prilikom opredjeljenja. U ovakvim emisijama javnost najbolje može uočiti i prednosti i nedostatke kandidata, da uporede njihove stavove, vizije, ponašanje, kao i da učvrste izborne odluke", kazala je Ajvaz.

'Živa riječ'

Kandidati koji su se pojavili u sinoćnjoj debati, Radončić, Džaferović i Bećirević, do sada su se služili samo jednosmjernom komunikacijom s biračima, istaknula je Ajvaz.

"Javnost do ove emisije u ovoj predizbornoj kampanji nije imala priliku da čuje 'živu riječ' kandidata koji su se kandidirali za najvišu državnu funkciju, kao niti da ih uporedi i ocijeni koji kandidat ima najveći intelektualni kapacitet. Sa aspekta političke komunikacije u sinoćnjoj emisiji, imali smo priliku gledati tri potpuno različita javna nastupa", smatra Ajvaz i dodaje da ova tri kandidata koji imaju različitu retoriku, ponašanje, stil izražavanje, energiju i nemaju nikakvih sličnosti.

"Ono što je obilježilo ovu emisiju i što je dominiralo sve vrijeme je međusobno prepucavanje i personalno vrijeđanje. Uglavnom su se reciklirale stare teme i kandidati su se optuživali jedni druge za propuste u prošlosti, a malo ko od njih je spominjao budućnost. Ponašanje je bilo daleko od državničkog, nepripremljenost kandidata je bila evidentna, bez jasnih i konkretnih poruka", kazala je naša sagovornica.

Ajvaz smatra da je smisao ovakvih emisija da se pošalju jake poruke do birača, da probude emociju, međutim nijedna poruka nije imala taj kapacitet.

"Davanje obećanja poput onih da će do 2026. godine zaposliti milion ljudi je duhovito, jer nije obrazloženo kako i izaziva nepovjerenje kod građana, pogotovo jer živimo u državi u kojoj se obećanja olako daju i ne postoji odgovornost za izrečeno", rekla je Ajvaz.

Veći dio emisije je potrošen na silna nabrajanja podataka i statistika, istaknula je Ajvaz i dodala da je akcenat uglavnom bio na starim temama i građani nisu čuli ništa novo.

"Mnogo je vremena potrošeno na silna nabrajanja i statistike, koliko je koja kategorija društva ugrožena, a zapravo svi oni koji žive u ovoj državi loše opće stanje osjete na vlastitoj koži i te minute nije trebalo koristiti da bi se građanima napomenulo koliko im je zapravo loše", kazala je Ajvaz.

U čemu su bili složni

Sinoćnja debata obilovala je negativnom energijom i netrpeljivošću, smatra Ajvaz i dodaje da su potencirane teme koje nisu od javnog značaja, već se govorilo o tome kako je koji od kandidata predložen da bude kandidat i koliko političkih stranaka podržava određenog kandidata, što i nije neka referenca značajna za javno mnijenje, jer im ta informacija neće ništa značiti prilikom opredjeljenja.

"Jedino u čemu su bili složni i imali jednak stav je prilikom definisanja lošeg ambijenta u državi i narušenih odnosa na političkoj sceni", rekla je Ajvaz.

Kandidati koji se nisu pojavili u sinoćnjoj debati pokazali su neodgovornost prema građanima, istaknula je Ajvaz i dodala da je to isto pokazatelj da nisu spremni da odmjere snagu s protukandidatima.

"Recimo, Dragan Čović se hronično ne pojavljuje u ovakvim vrstama emisija, koliko se sjećam za Opće izbore 2014. godine pojavio se samo u jednoj televizijskoj emisiji u kojoj je bio sam u studiju. Dijana Zelenika se u toku ove kampanje pojavljivala u TV debatama i pokazala uglavnom kao odgovorna i raspložena da odgovara na upite", kazala je Ajvaz i dodala je:

"Politička debata je najsloženija forma političke komunikacije koja se zasniva isključivo na argumentima, tezama i antitezama, te se svim učesnicima ovakvih emisija preporučuje ozbiljna priprema kako ne bi i ubuduće gledali debate koje nisu informativne i u kojima nemamo šta čuti", zaključila je Ajvaz

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije