Britanski mediji otkrili u kojem je zatvoru Karadžić: "Stigao je krvnik iz Bosne"

4
Radiosarajevo.ba
Britanski mediji otkrili u kojem je zatvoru Karadžić: "Stigao je krvnik iz Bosne"
Foto: EPA-EFE / Radovan Karadžić u sudnici

'Krvnik iz Bosne', kako su ga nazvali britanski mediji koji su i otkrili informaciju, stigao je u zloglasni zatvor na otoku Wight, gdje će provesti ostatak svog života.

Riječ je, dakako, o ratnom zločincu Radovanu Karadžiću (75) koji je vrlo uznemiren što su ga poslali u zatvor u Veliku Britaniju, pa ne prestaje kukati - te puno je muslimana, pa će ga ubiti, te je zatvor od azbesta, pa ne može da se, kao veliki vjernik, moli i posti, i teško mu pada što nema računar, pa ne može, pazite ovo - kulturno da se uzdiže.

Karadžić je već stigao u ozloglašeni zatvor, poznat kao Parkhurst.

Lokalne novine Isle of Wight County Press navode da je ovaj zatvor odabran zbog straha od osvetničkih napada na Karadžića. U zatvoru poznatom pod ranijim imenom Parkhurst ta opasnost je smanjena, jer su ostali osuđenici većinom seksualni prestupnici, a 40 odsto njih starije je od 50 godina. Tabloid The Sun piše da muslimani čine 10 odsto populacije ovog zatvora u kom kaznu služi oko 1.000 osuđenika.

Zatvor na ostrvu Wight radi od 1863. godine i nekada je važio za jedan od najstrožih u zemlji. Ostrvo Wight se nalazi u Lamanšu, svega nekoliko kilometara od Southhamptona na južnoj obali Britanije.

Karadžić je, podsjetimo, osuđen za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine, kada je ubijeno više od 8.000 muškaraca i dječaka. Osim za genocid, Karadžić je proglašen krivim i za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti za 44-mjesečnu opsadu Sarajeva i za provođenje kampanje etničkog čišćenja koja je protjerala Hrvate i Muslimane s područja Bosne za koja su Srbi mislili da "polažu prava".

U ovom zatvoru kaznu su služili izuzetno opasni kriminalci poput londonskih blizanaca Kray koji su poznati po ubistvima, oružanim pljačkama, zatim serijski ubica "jorkširski trbosjek" Peter Sutcliffe i Ian Brady koji je poznat po ubistvima u močvari, u kojima je stradalo i silovano petoro djece starih od 10 do 17 godina.

Ovaj zatvor je originalno bio podijeljen u tri jedinice - Parkhurst, Albany i Camp Hill.

Posljednji je bio kategorije C i zatvor niskog obezbeđenja, dok su prva dva bile kazneno-popravne ustanove visokog stepena obezbijeđenja i u njih su smještani najopasniji kriminalci.

U zgradama zatvora 1778. godine bile su vojna bolnica i sirotište za decu, a onda je od 1838. godine postao zatvor za djecu u kom je robijalo skoro 1.500 dečaka starosti od 12 do 18 godina.

Parkhurst je kasnije postao poznat kao jedan od najokrutnijih zatvora na britanskim ostrvima u koji su smještane serijske ubice, serijski silovatelji, pljačkaši, ubice.

Albany jedinica zatvora je prvo napravljena i građena kao zatvor treće kategorije, međutim ubrzo po otvaranju promenjen je u zatvor B kategorije, a onda 1970. u zatvor A kategorije. Najozloglašeniji zatvorenici koji su robijali u njemu su Charlie Kray - najstariji od tri brata koji su robijali zbog šverca kokaina vrijednog 39 miliona dolara, brojnih razbojništava i ubistava i oružanih pljački.

Iza rešetaka ovde je završio i Robert Welch - poznati pljačkaš vozova, John Duddy koji je bio umiješan u ubistva tri policajca u Londonu (Masakr u ulici Braybrook).

Još jedan od poznatih zatvorenika ovog zatvora je i Ray Morris koji je robijao zbog ubistva tri djevojčice. Svoju prvu žrtvu, devetogodišnju djevojčicu Julyu Taylor, namamio je tako što joj je rekao da je prijatelj njene majke. Djevojčicu je prvo seksualno zlostavljao, a onda je zadavio. Njeno tijelo pronašao je slučajni prolaznik. U januaru 1966. godine pronađena su tijela dvije devojčice - Margaret Raynolds (6) i Diane Tifft (5) u jednom jarku. Djevojčice su nestale, jedna na putu do škole, druga na putu do bake. Kasnije je utvrđeno da Morris stoji iza ovih ubistava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije