Britanski izaslanik: Moramo se pobrinuti da se rat u Ukrajini ne prelije na Balkan

2
Hina
Britanski izaslanik: Moramo se pobrinuti da se rat u Ukrajini ne prelije na Balkan
Foto: EPA-EFE / Stuart Peach

Iako je stanje u Bosni i Hercegovini zabrinjavajuće, to je političko pitanje, a ne sigurnosna kriza, rekao je britanski izaslanik za zapadni Balkan Stuart Peach u razgovoru za Hinu, ali i dodao da je ruski rat u Ukrajini "izazov" koji se ne smije preliti na balkanski prostor.

Iako ističe da je stanje u BiH političko, a ne sigurnosno pitanje, Peach je pozdravio nedavno povećanje broja vojnika EUFOR-a u BiH sa 600 na 1100. Naziva to "vidljivom demonstracijom prisutnosti".

"Situacija u Bosni i Hercegovini je zabrinjavajuća. Naravno, to je politička situacija, političko pitanje, a ne sigurnosna kriza. Moramo zajednički raditi da to ne postane", rekao je Peach.

Potraga i dalje traje: Roditelji nestale curice Danke (2) ponovo su u policijskoj stanici

Potraga i dalje traje: Roditelji nestale curice Danke (2) ponovo su u policijskoj stanici

Bivši visoki zapovjednik britanske ratne avijacije i bivši predsjednik Vojnog odbora NATO-a, Peach je za britanskog izaslanika za zapadni Balkan imenovan u decembru 2021. godine.

Osudio je "ilegalni rat Rusije protiv Ukrajine": "Svi jasno vidimo tragične posljedice za ukrajinski narod i trebamo im pružiti potporu na svaki mogući način. To uključuje svu humanitarnu pomoć koju pružaju Hrvatska i mnogi drugi europski saveznici i prijatelji."

Ruska invazija na susjednu zemlju ušla je u četvrtu sedmicu, pobjeglo je više od tri milijuna ljudi, Rusija je sve izoliranija zbog zapadnih sankcija, a od mirovnih pregovora zasad nema rezultata.

"To je zaista tragična situacija. I rat na našem kontinentu je izazov za sve nas. I trebamo biti spremni raditi zajedno kako bismo se pobrinuli da se rat ne prelije i ne proširi na zapadni Balkan. Radim s našim prijateljima u regiji na tome da se to ne dogodi", ističe Peach.

Dužnosnici Europske unije, SAD-a i OSCE-a najavili su nastavak pregovora s političarima iz BiH čiji je cilj dogovor o izmjenama ustava i izbornog zakona što otvara put ka nastavku europskih integracija.

Na jednoj strani su bošnjački predstavnici koji kažu da se izbori mogu održati i po sadašnjem izbornom zakonu, a na drugoj hrvatski i srpski predstavnici koji kažu da nema uslove za normalne izbore bez potrebnih izmjena izbornog zakona, piše Hina.

"To je proces koji traje. I nadamo se uspješnim zaključcima tih pregovora", rekao je Peach.

Bosna i Hercegovina zasad je potencijalna kandidatkinja za članstvo, dok susjedna Srbija već osam godina vodi pristupne pregovore s EU-om, ali uz provedbu reformi za približavanje te zemlje Uniji bit će ključni odnosi Beograda s Prištinom.

O tome je li vrijeme da Srbija odluči u kojem će smjeru ići - bliže Zapadu ili Rusiji, britanski izaslanik kaže da je na Beogradu "da odabere poziciju".No istaknuo je da Britanija "potiče sve vlade u regiji na euroatlantski put i put prema EU-u jer mislimo da to pruža najbolju nadu ljudima u regiji u bolju budućnost, slobodnu od rata": "Poštujemo ako zemlje u regiji ne žele u NATO, ali one koje to žele trebaju dobiti tu priliku" rekao je Peach, dodavši da isto vrijedi i za ulazak u EU.

Da je ta odluka na zemljama koje žele ući u NATO, slažu se europski saveznici, ali ne i Rusija. I prije početka invazije tražila je jamstvo da Ukrajina neće postati članica NATO-a, a nedavno je ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov izjavio da Sarajevo ima pravo odlučiti hoće li biti članicom NATO-a, ali je zaprijetio da i Moskva zadržava pravo reagirati na takvu mogućnost sukladno svojim interesima.

Peach je istaknuo da mu je cilj očuvanje stabilnosti na zapadnom Balkanu.

"Želimo doprinijeti sigurnoj, mirnoj i stabilnoj regiji. S ratom koji bjesni ne tako daleko od mjesta gdje sjedimo danas, moramo zaista razumjeti što se događa u tom ratu i moramo se pobrinuti da se rat ne proširi na ovu regiju".

Dodao je da stanovnici BiH i mnogi narodi u regiji, "imaju svježa i duboka sjećanja na to što znače rat i sukob i ne smijemo se tome vratiti".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije