Vesna Pusić: EU više ne misli tolerirati ruske destabilizatore na Balkanu

12
F. V.
Vesna Pusić: EU više ne misli tolerirati ruske destabilizatore na Balkanu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Vesna Pusić

Možda jedina pozitivna stvar u ovoj tragediji ruske agresije na Ukrajinu, je promjena koju bi to moglo izazvati u odnosu EU prema Zapadnom Balkanu, posebno Bosni i Hercegovini, kaže u izjavi za portal Radiosarajevo.ba bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske, prof. dr. Vesna Pusić povodom rasprave o Bosni i Hercegovini pred Odborom za vanjsku politiku Evropskog parlamenta (EP).

Tu su se danas, uz ostlao, mogle čuti oštre kritike na račun Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i čelnika SNSD-a i Dragana Čovića, lidera HDZBiH i predsjedavajućeg Doma naroda BiH.

"EU je cijelo desetljeće pokazivala uglavnom zamor i nesnalaženje kad se radi o Zapadnom Balkanu. Izmišljani su različiti procesi, formati, nove metodologije, sastanci… No, prava je istina bila da se nikome od država članica nije de facto dalo baviti tom temom. Istovremeno, većina država regije nije pokazivala nikakvu posebnu želju da ubrza proces svog ulaska u EU. Drugim riječima, jedni su se pravili da žele ući, drugi su se pravili da ih žele primiti, a de facto nitko nije radio ništa", govori Pusić za Radiosarajevo.ba.

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

Kako je dodala, svakako najočitiji primjer toga je Bosna i Hercegovina.

"Nakon podnošenja službenog zahtjeva za članstvo 2016.g., BiH lideri su napravili sve što je bilo u njihovoj moći da ne dođe ni do kakvog pozitivnog pomaka u smjeru članstva. Dodik i Čović su se tu posebno isticali, ali svakako nisu jedini. Kako ni s EU strane nije bilo neke inicijative da tu dođe do pozitivnih pomaka, to je prolazilo bez reakcija i posljedica", istakla je Pusić.

Prema njezinim riječima, rat u Ukrajini pokazuje kako je opasna takva otvorena, rovita, nedovršena situacija, naročito u srcu Europe, na teritoriju okruženom EU teritorijem.

"Reakcije koje vidimo iz EU institucija na Dodika i Čovića, ali i mnoge druge destabilizatore u regiji, pokazuju da EU konačno razumije koliko je ova regija važna za njenu vlastitu stabilnost. Biti će još mnogo rasprava o najboljem načinu za konsolidaciju ovog dijela europskog teritorija, ali će i EU i US bitno promijeniti svoj pristup i početi voditi proaktivnu politiku. Ovo je trenutak u kojem političke snage koje istinski žele europsku budućnost BiH, moraju preuzeti inicijativu. Čini se da EU više ne misli tolerirati ruske destabilizatore na Balkanu", zaključila je Pusić u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije