Borrell: EU će predložiti jačanje sigurnosti zemalja zapadnog Balkana

0
Fena
Borrell: EU će predložiti jačanje sigurnosti zemalja zapadnog Balkana
Foto: EPA-EFE / Josep Borell

Evropska unija predložit će jačanje sigurnosti i odbrane zemalja na zapadnom Balkanu kako bi “čvrsto usidrila” regiju unutar 27-članog bloka, izjavio je šef evropske diplomatije Josep Borrell u ponedjeljak.

Borrell je kazao na konferenciji za novinare u Skoplju da je sada došao momenat da “osnažimo proces proširenja” EU, i da bi zvanični pregovori o prijemu Sjeverne Makedonije i Albanije trebali početi što je ranije moguće.

Borrell je dodao da će EU nastaviti rasprave s Bugarskom kako bi ublažila napetosti između dva susjeda koje su zaprijetile blokadom makedonskih napora u evropskim integracijama

Obavljena 20. kolektivna dženaza za žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu

Obavljena 20. kolektivna dženaza za žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu

Dvije zemlje sporile su se decenijama oko jezičkih i istorijskih pitanja. Sporenje je dostiglo vrhunac u 2020. kada je članica EU Bugarska uložila veto na početak razgovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom.

Sofija tvrdi da Sjeverna Makedonija nije ispoštovala obaveze iz bilateralnog sporazuma o prijateljstvu dvije zemlje u 2017., prenosi Radio Slobodna Evropa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije