Skoplje / Borrell: EU će predložiti jačanje sigurnosti zemalja zapadnog Balkana

14. 03. 2022. u 16:13:00 Fena

Shares: 0

Evropska unija predložit će jačanje sigurnosti i odbrane zemalja na zapadnom Balkanu kako bi “čvrsto usidrila” regiju unutar 27-članog bloka, izjavio je šef evropske diplomatije Josep Borrell u ponedjeljak.

Borrell je kazao na konferenciji za novinare u Skoplju da je sada došao momenat da “osnažimo proces proširenja” EU, i da bi zvanični pregovori o prijemu Sjeverne Makedonije i Albanije trebali početi što je ranije moguće.

Borrell je dodao da će EU nastaviti rasprave s Bugarskom kako bi ublažila napetosti između dva susjeda koje su zaprijetile blokadom makedonskih napora u evropskim integracijama

Dvije zemlje sporile su se decenijama oko jezičkih i istorijskih pitanja. Sporenje je dostiglo vrhunac u 2020. kada je članica EU Bugarska uložila veto na početak razgovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom.

Sofija tvrdi da Sjeverna Makedonija nije ispoštovala obaveze iz bilateralnog sporazuma o prijateljstvu dvije zemlje u 2017., prenosi Radio Slobodna Evropa.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA