Borell: Za mir je potrebno dvoje, za rat jedno

5
Fena
Borell: Za mir je potrebno dvoje, za rat jedno
Foto: EPA-EFE / Josep Borell

Akt rađanja geopolitičke Evrope. Evropa mora preuzeti svoje odgovornost, rekao je Josep Borrell na vanrednoj sjednici Evropskog parlamenta o situaciji u Ukrajini.

Ovo je prvi put od Drugog svjetskog rata da jedna zemlja vrši invaziju na evropsku zemlju. A ta zemlja ima nukelarno oružje.

Kazao je da "tragedija s kojom se Evropa suočava danas nas ne plaši. Mislili smo da je evropski projekat izgubio na zamahu, ali kriza u Ukrajini je pokazala da to nije tako."

"Jedna od lekcija koje smo naučili iz Ukrajine je to da Evropa mora strateški razmišljati o sebi, okolini i svijetu. To nije više luksuz nego potreba. Evropski parlament ima važnu ulogu da igra u tome", kazao je Borrell i dodao:

"Za mir je potrebno dvoje, za rat jedno, a to Putin zna. Moramo povećati kapacitete odvraćanje da bi spriječili rat. Naši alati odvraćanja dosad nisu bili dovoljno jaki, ali smo posljednjih dana reagovali na način kako Putin nije očekivao", rekao je Borrell.

Podsjetio je da nikad nećemo rizikovati našu slobodu i slobodu drugih.

"Nikad nećemo prestati braniti ljudska prava", kazao je Borrell.

Rekao je da nema opravdanja da snažna zemlja napade svog susjeda i da "moramo biti na njihovoj strani." Sankcije koje je EU uvela onemogućit će Rusiji da potroši pare koje smo im dali za energente da troši na ovaj rat.

"Snage zla su još tu i moramo pokazati ujedinjenost veću nego ikad. Puno toga smo uradili i iznenadili smo svijet i Putina u jedinstvu koje smo pokazali", kazao je Borrell te naglasio:

"Ovo je momenat da Evropljani razumiju da žive u opasnom svijetu. Pandemija je omogućila da se krećemo ka većem na jedinstvu, a ukrajina tragedija će nam omogućiti to još više", zaključio je Borrell.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije