London na Balkan poslao opasnog oficira NATO-a: Sa Peachom nema igranja

Radiosarajevo.ba
London na Balkan poslao opasnog oficira NATO-a: Sa Peachom nema igranja
Foto: EPA-EFE / Stuart Peach

Premijer Velike Britanije Boris Johnson je imenovao specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, u sklopu stalne britanske posvećenosti stabilnosti i prosperitetu u regionu.

Ser Stuart Peach će preuzeti tu ulogu nakon što se ranije ove godine povukao sa mjesta predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a, uloge koju je obavljao od 2018. On je, takođe, ranije služio kao načelnik Štaba odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

U nastavku ćemo nabrojati neke od najvažnijih funkcija koje je Peah obavljao tokom karijere, a poslije toga bi trebalo biti jasno da s njim "igranje" neće biti moguće.

Pogledajte fotografije: Timovi za spašavanje u potrazi za Dankom (2), oglasio se MUP Srbije

Pogledajte fotografije: Timovi za spašavanje u potrazi za Dankom (2), oglasio se MUP Srbije

Bio je 32. predsjednik Vojnog komiteta NATO, kao najviše i najdugotrajnije vojne strukture u Alijansi.

Peach je bio najviši vojni oficir NATO-a i vojni savjetnik Generalnog sekretara NATO i bio je najviši službenik Ujedinjenog Kraljevstva u Alijansi.


Radeći za Kraljevsko vazduhoplovstvo od 1974. godine, Peach se kvalifikovao kao instruktor nuklearnog naoružanja i elektronskog ratovanja.

Operativno je službovao u Belizeu (država na obali Karipskog mora op. a.), Hong Kongu i Njemačkoj 80-ih godina. Bio je i zapovjednik vazduhoplovnih snaga u štabu KFOR-a (NATO) na Kosovu i bio je zamjenik višeg britanskog vojnog savjetnika u Centralnoj komandi američkog štaba 2001-2002.

Bio je generalni direktor za prikupljanje obavještajnih podataka u Ministarstvu odbrane 2003-2006 i šef obavještajnih službi Odbrane, kao i zamjenik predsjednika Zajedničkog obavještajnog komiteta Ujedinjenog Kraljevstva 2006-2009, gdje je bio britanski član u Obavještajnom odboru NATO-a.

Bio je šef zajedničkih operacija u Stalnom zajedničkom štabu. To je štab sa tri službe odakle se planiraju i kontrolišu sve prekomorske vojne operacije, sa sjedištem u Londonu.

Bio je zamjenik načelnika Štaba odbrane od maja 2013. do maja 2016. i bio je odgovoran za svo vojno osoblje Ujedinjenog Kraljevstva u NATO-u.

Bio je načelnik Štaba odbrane od jula 2016. do juna 2018. i preuzeo je ulogu predsjednika Vojnog komiteta NATO-a u junu 2018, što je njegovo četvrto imenovanje sa četiri zvjezdice.

On je član Kraljevskog koledža za odbrambene studije, počasni član Downing Collegea u Kembridžu i Kraljevskog instituta za navigaciju.

Kraljica ga je proglasila vitezom 2009. godine, a postao je vitez Velikog krsta Britanske imperije 2016. godine.

Kao specijalni izaslanik premijera, Peach će sarađivati sa liderima Balkana i drugima širom regiona, kao i sa britanskim saveznicima u SAD i Evropi na podršci i jačanju regionalne stabilnosti, navodi se u saopćenju.

"Rad specijalnog izaslanika će uključivati i promovisanje jakih demokratskih institucija i otvorenih društava, pomaganje u suočavanju sa ozbiljnim i organizovanim kriminalom i drugim zajedničkim bezbjednosnim izazovima, i podsticanje rješavanju naslijeđenih pitanja poput ratnih zločina i nestalih lica", istakla je Ambasada Velike Britanije u BiH.

Posebno je ukazala da će aktivnosti Peacha u BiH podržati rad Christiana Schmidta, koji, kako je navedeno, i dalje ima punu podršku Velike Britanije.

Peach će sa britanskim partnerima raditi i na podršci dijalogu Srbije i Kosova, uz posredništvo EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije