Bisera Turković u Ankari: 'Raduje nas svako jačanje Turske'

4
Radiosarajevo.ba
Bisera Turković u Ankari: 'Raduje nas svako jačanje Turske'
FOTO: AA / Ministrica Turković u Turskoj

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković boravi u službenoj bilateralnoj posjeti Republici Turskoj.

Ministrica Turković je na tet-a-tet sastanku razgovarala sa Mevlutom Cavusogluom, ministrom vanjskih poslova Republike Turske, nakon čega je održan susret delegacija dva ministarstva.

Na konferenciji za novinare nakon susreta u Ankari, Turković je izrazila zadovoljstvo što je gost ministra Causolua, dokazanog prijatelja Bosne i Hercegovine.

Saša Magazinović dobio policijsku zaštitu

Saša Magazinović dobio policijsku zaštitu

Bisera Turković reagirala na sramnu izjavu Milorada Dodika o šamaranju

Bisera Turković reagirala na sramnu izjavu Milorada Dodika o šamaranju

"Bosna i Hercegovina je mala zemlja hrabrih ljudi, koja posebno cijeni prijateljsku i partnersku podršku koju joj nesebično ukazuje turski narod, pod liderstvom predsjednika Recepa Taiba Erdogana. Jačanje Turske, njene globalne i geopolitičke uloge, kao i njen ekonomski, tehnološki i svaki drugi napredak, nas raduje", navela je ministrica Turković.

Tokom sastanka posebna pažnja je posvećena jačanju ekonomskih odnosa te realizaciji započetih projekata, uključujući i izgradnju autoputa Sarajevo-Beograd.

"U 2021. godini Turska je bila drugi najveći investitor u BiH. Naravno, ekonomsku saradnju trebamo jačati i tu vidimo snažnu volju sa turske strane. Komplikovano unutrašnje uređenje i složena politička situacija u BiH otežava ekonomsku saradnju. Naše dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja i imamo vrlo sadržajne odnose na svim nivoima", dodala je.

Ministrica Turković u Turskoj
FOTO: AA: Ministrica Turković u Turskoj

Republika Turska, kako je istakla, ima važnu i konstruktivnu ulogu na Zapadnom Balkanu kroz investicije, ali i obnovu kulturnih veza. Istakla je snažnu podršku Turske na euroatlanskom putu BiH.

"Historija povezuje naše dvije zemlje, a vjerujem da dijelimo i zajedničku budućnost u EU i NATO savezu. Prema nekim istraživanjima u Turskoj živi više od šest miliona Bošnjaka koji imaju porijeklo iz BiH. To je ogromno bogatstvo veza koje se ne smije zanemariti", poručila je, između ostalog,ministrica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije