Bisera Turković optužila ministre SNSD-a i HDZ-a za nedonošenje zakona o vanjskim poslovima BiH

12
Radiosarajevo.ba
Bisera Turković optužila ministre SNSD-a i HDZ-a za nedonošenje zakona o vanjskim poslovima BiH
FOTO: Facebook / Bisera Turković

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković oglasila se na zvaničnom Facebook profilu gdje je optužila ministre SNSD-a i HDZ-a da blokiraju donošenje zakona o vanjskim poslovima BiH. 

Podsjećamo, Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u regionu u kojoj se vanjska politika vodi na bazi kratkoročnih dokumenata podložnih promjenama, što praktično znači da sistemski nije riješeno provođenje vanjske politike.

Kako navodi ministrica Turković, Nacrt Zakona o vanjskim poslovima BiH ključni je zakon kojim se formira okvir u kojem će svaki budući ministar vanjskih poslova provoditi politiku.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Bisera Turković: 'Čestitam svim građanima BiH, kandidatski status je historijski korak'

Bisera Turković: 'Čestitam svim građanima BiH, kandidatski status je historijski korak'

"To je temeljni akt, čije će usvajanje spriječiti neragumentirano licitiranje o vanjskoj politici i neopravdane optužbe na račun MVP kakve smo gledali posljednjih mjeseci. I mi smo mjesecima radili na prijedlogu koji poštuje usaglašene principe i međunarodne sporazume te euroatlanski pravac koji svi podržavamo. Medutim, ministri uz SNSD i HDZ blokiraju donošenje ovog zakona kojim se jača država, njena funkcionalnost i institucije.

Nema razloga da se zakon ne pusti u parlamentarnu proceduru. Također, Predsjedništvo BiH je davno donijelo odluke o otvaranju novih ambasada i generalnih konzulata, ali ministri iz HDZ i SNSD mjesecima odbijaju prihvatiti odluke kojim se omogućava realizacija i širi DKP mreža. To je direktno kršenje ustava i zakona pri čemu se spriječava provođenje odluka Predsjedništva BiH dok se istovremeno u javnosti iznose neargumentirane optužbe, kazala je ministrica.

Naglasila je kako je BiH ostvarila ključne korake naprijed prema EU i NATO je u proteklom mandatu "uprkos radikalizaciji političkih ucjena i pritisaka SNSD i HDZ".  Aktivan je MAP, Akcioni plan za članstvo. Usvojeni su Programi reformi, BiH je nedavno prisustvovala i samitu ministara NATO u Bukureštu, ojačana je saradnja i poseban pristup prema BiH.

"Dobili smo kandidatski status za članstvo u EU, provedeni su neke od važnih uvjeta. I sve to nakon što je odbijen jedan od najopasnijih napada na ustavno-pravni poredak koji je RS pokrenula nakon što je donesen zakon o zabrani negiranja genocida!", kazala je Turković.

‼️Nacrt Zakona o vanjskim poslovima BiH ključni je zakon kojim formira okvir u kojem će svaki budući ministar vanjskih...

Posted by Bisera Turkovic on Tuesday, December 20, 2022

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije