BiH u opasnosti da izgubi 165 miliona eura jer se vlast ne može dogovoriti o raspodjeli

Radiosarajevo.ba
BiH u opasnosti da izgubi 165 miliona eura jer se vlast ne može dogovoriti o raspodjeli
Foto: Pixabay.com / Ilustracija / Horoskop

Bosna i Hercegovina je u opasnosti da izgubi novi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom jer se vlasti u našoj zemlji ne mogu dogovoriti kako podijeliti novac.

Kako je za Nezavisne rekao Andrew Jewell, predstavnik MMF-a u BiH, sastanak Upravnog odbora MMF-a u Vašingtonu održava se 14. aprila, a srijeda veče je posljednji rok do kojeg su se vlasti trebale dogovoriti.

"Kada bi se stvari odvijale povoljno, novac bi mogao uslijediti jednu do dvije sedmice nakon sastanka Odbora. Ali stvari se, nažalost, ne odvijaju povoljno. Vlasti se i dalje ne mogu dogovoriti kako podijeliti novac. Mi smo im rekli da bez dogovora ne može uslijediti odobravanje sredstava", istakao je Jewell.

Nije mogao reći kada bi mogao biti idući sastanak Odbora.

"Postoji rizik da dođe do kašnjenja", rekao je Jewell.

Podsjetio je da je BiH trebala dobiti polovinu svoje kvote, odnosno oko 165 miliona eura pod povoljnim uslovima, ili, ukoliko to Odbor odobri, čak i punu kvotu, koja bi iznosila oko 330 miliona eura.

"Ovaj instrument nije tradicionalni višegodišnji program po kojem imate prethodne akcije koje se moraju ispuniti prije odobravanja, pa onda uslovljavanja prije nego što se upute naredne tranše. Ovdje novac ide bez ikakvih preduslova i u cijelosti", napomenuo je Jewell.

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, ranije je kazao da on neće dati saglasnost na aranžman ako ne budu uključeni kantoni.

"Nije ovo aranžman koji s MMF-om imamo u redovitim okolnostima, ovo je hitna pomoć, a ona je potrebna svima i svakoj županiji u FBiH i svakoj općini u RS, gdje je ipak lakše, jer je centraliziran sistem i odluke se drugačije donose", kazao je ranije Bevanda za Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije