MMF: BiH bi u drugoj polovini aprila mogla dobiti 165 miliona eura

Fena
MMF: BiH bi u drugoj polovini aprila mogla dobiti 165 miliona eura
EPA / Sjedište MMF-a u Parizu

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Bosni i Hercegovini Andrew Jewell izjavio je danas u Sarajevu da MMF želi da u ovim teškim vremenima izrazi svoju solidarnost sa narodom Bosne i Hercegovine.

"Mi radimo onoliko brzo koliko je to moguće da pružimo pomoć u okviru Instrumenta za brzo finansiranje (RFI). Trenutno, očekujemo da ćemo u drugoj polovini aprila doznačiti oko 165 miliona eura kako bi pomogli vlastima da povećaju potrošnju za zdravstvo i finansiraju mjere za stabilizaciju ekonomije. Postoji i mogućnost da konačna doznaka bude veća od 165 miliona eura ukoliko Izvršni odbor MMF-a odluči da poveća limit za pozajmljivanje u okviru RFI", naveo je Jewell.

Naglasio je da u ovom vremenu neizvjesnosti, valutni odbor predstavlja stub stabilnosti. Jewell je dodao da je valutni odbor dobro CBBH služio Bosni i Hercegovini više od dvije decenije, doprinoseći niskoj stopi inflacije, finansijskoj stabilnosti i povjerenju u valutu.

"Svaki pokušaj da se devizne rezerve Centralne banke koriste u fiskalne svrhe bi narušio valutni odbor, predstavljao bi prijetnju po finansijsku stabilnost i rizik za nastanak značajnih inflatornih kretanja. Drugim riječima to znači da bi, pored ekonomske i humanitarne krize sa kojima se BiH sada suočava, imali i finanijsku krizu i krizu valute. Iz tog razloga, ukoliko se kompromitira aranžman valutnog odbora, MMF neće pružiti finansijsku pomoć Bosni i Hercegovinu u okviru Instrumenta za brzo finansiranje", naveo je Jewell.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije