Najnoviji presjek iz HNK: 10 novih pozitivnih, u Čitluku veoma ozbiljna situacija

Radiosarajevo.ba
Najnoviji presjek iz HNK: 10 novih pozitivnih, u Čitluku veoma ozbiljna situacija
Foto: EPA-EFE / U Čitluku veoma ozbiljna situacija

U protekla 24 sata u Hercegovačko-neretvanskom kantonu je testirano 81 osoba na koronavirus, a deset je bilo pozitivno.

Tokom ponedjeljka u SKB Mostar je urađeno 81 testiranje, od čega je deset pozitivnih s područja HNŽ-a, rečeno je danas na konferenciji za medije Vlade i Stožera civilne zaštite HNŽ u Mostaru.

''Trenutno imamo 54 pozitivna pacijenta na korona virus. Četiri su u izolacijskom bloku, jedan na kisiku, troje na respiratoru koji su u neizvjesnom stanju'', rekao je Darko Juka, savjetnik predsjednika Vlade HNK.

Čitluk: Lažne novčanice - undefined

Foto: Jabuka.tv: Čitluk

Istaknuto je kako se trenutno radi na prikupljanju ostvarenih kontakata, no kako je već sada izvjesno, a kako je potvrdio i

Dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK, dodao se novooboljeli ne mogu svrstati u postojeće klastere.

''Od deset zaraženih pet je u Mostaru, četiri u Čitluku i jedan u Konjicu. Za Konjic i Čitluk je jasna situacija, no za Mostar je sad već izgledno da se radi o nekim novim klasterima'', kazao je Avdić, koji je ranije naglasio da je koronavirus potvrđen kod medicinske sestre i osobe iz BHANSA-e. 

Dr. Jelena Ravlija, član Križnog štaba Herceg-neretvanskog kantona, na konferenciji za medije govorila je o mjerama zaštite, dok su članovi Štaba Civilne zaštite HNK naglasili da je posljednjih dana veoma ozbiljna situacija u Čitluku. 

U Čitluku su 23 osobe u samostanu i oko 60 osoba u Majčinom selu pod svojevrsnom karantenom.

"Taj klaster iz Čitluka je pod istragom, još ne znamo ko je sve od njega zaražen. Pratimo, ali naglašavamo da je situacija veoma ozbiljna, kazano je na početku konferencije za medije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije