Pilav: Četiri nova slučaja u KS, neke koji se trebaju testirati ne zatičemo na adresi

Radiosarajevo.ba
Pilav: Četiri nova slučaja u KS, neke koji se trebaju testirati ne zatičemo na adresi
Foto: Anadolija / Aida Pilav

Od jučer su u Kantonu Sarajevo registrirana četiri nova oboljela od COVID-19. Na taj način broj zaraženih u Kantonu Sarajevu porastao je na 28. 

Kazala je to na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade i Kriznog štaba KS Aida Pilav, šefica Kriznog štaba. 

Prema njenim riječima, do sada je u Kantonu testirana ukupno 321 osoba. 

"17 timova Doma zdravlja kontinuirano radi na testiranju", kazala je Pilav.  

Ipak, skrenula je pažnju da dešavaju situacije da osobe koje su naručene za testiranje ne budu na adresi! Apelirala je da se to ne dešava, da se građani pridržavaju mjera. 

Kako je kazala, na KCUS-u je hospitalizirano pet stanovnika iz KS, a kod njih je prisutna srednja teška klinička slika, niko nije priključen na respirator. 

U samoizolaciji je 1.918, a iz nje je izašlo 1.350 osoba. 

Mario Nenadić, premijer Kantona Sarajevo rekao je da su spremni da  vrlo brzo, ako to bude trebalo, spremni da u funkciju stave nove bolničke kapacitete, te da o tome građani ne treba da brinu. Kazao je da je osigurano i snabdijevanje medicinskom i zaštitnom opremom.  

Mario Nenadić - undefined

PrtScr: Mario Nenadić

Prema njegovim riječima, u posljednja 24 sata na biro za zapošljavanje prijavljeno je 66 novih osoba, što je vjerovatno posljedica otpuštanja radnika zbog krize izazvane krizom. 

Govoreći o pkaetu mjera za pomoć privredi, kazao je da će vidjeti šta će biti učinjeno na federalnom novu, te da će poslije toga odlučiti šta dodatno Kanton može učiniti. 

Kada su u pitanju mjere koje su na znazi, rekao je da se mkože "ići samo šire" od onoga što je naložio Federalni štab Cvivilne zaštite, da mjere u Kantonu ne mogu biti blaže od onoga što je proglašeno na federalnom nivou. 

On je najavio i pomoć iz Sjedinjenih Američkih Država. Ta zemlja, kako je rekao, snažno je uz BiH, iako je i sama veoma pogođena pandemijom. 

Građane je zamolio za još dvije-tri sedmice strpljenja. Kazao je da je to vrijeme u kojem treba da "upoznamo pravo lice koronavirusa". Poručio je da su nadležni osigurali bolničke, inspkcijske, policijske... kapacitete za provođenje mjera. 

Pozvao je građane da se pridržavaju mjera kako vi što prije riješili krizu. 

Ministrica rada KS Jasna Agić kazala je da isplate svih socijalanih davanja, kao što su dječiji doplatak, naknada za porodilje...neće biti dovedene u pitanje. 

Jasna Agić - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Jasna Agić

Govoreći o problemu zaposlenih roditelja djece do 10 godina, ona je podsjetila na preporuku da poslodavci omoguće takvim roditeljima odsustvo s posla jednog roditelja, u slučaju da oba rade. Zamolila je poslodavce da ispoštuju tu preporuku Vlade Federacije BiH. 

Od 18. marta do danas,kako je kazala, bez posla u Kantonu Sarajevo je ostalo 608 osoba, odnosno toliko ih se prijavilo na biro. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije