Bećirović: Ni Milošević nije znao šta je pravo na samoopredjeljenje naroda

3
Radiosarajevo.ba
Bećirović: Ni Milošević nije znao šta je pravo na samoopredjeljenje naroda
Foto: Instagram / Denis Bećirović o 1. martu

Denis Bećirović, potpredsjednik SDP BiH i zastupnik u Doma naroda PSBiH, aktivan je na društvenim mrežama.

Na svom Instagram profilu danas je objavio duži tekst o historijskom danu za našu zemlju, 1. martu.

"Dan nezavisnosti države Bosne i Hercegovine je legalni i legitimni državni praznik.

To, napokon, moraju shvatiti Milorad Dodik i pojedini političari iz bh. entiteta RS i prestati sa plasiranjem historijskih neistina i falsifikata.

Kada govorimo o Danu nezavisnosti Bosne i Hercegovine, neophodno je naučno obrazložiti da bosanski Srbi po međunarodnom pravu nisu imali i nemaju ni danas pravo na samoopredjeljenje i time na stvaranje sopstvene države na tlu države Bosne i Hercegovine. Zbog neodgovornih pojedinaca koji nenaučno i neargumentirano tumače ovaj princip, moramo jasno odgovoriti na pitanje: Šta je 'pravo na samoopredjeljenje naroda' i kako se ostvaruje?

Odgovor na njega nije znao ni Slobodan Milošević kad ga je svojevremeno (1991. godine) postavio Arbitražnoj komisiji Mirovne konferencije o Jugoslaviji Evropske zajednice (tzv. Badinterova komisija).

Njegovo pitanje tada glasilo je: Ima li srpsko stanovništvo u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, kao jedan od konstitutivnih naroda Jugoslavije, pravo na samoopredjeljenje? 

Arbitražna komisija dala je svoj odgovor u formi 'mišljenja', koje je samo za trenutak 'ušutjelo' sljedbenike Slobodana Miloševića.

Prema nalazu Badinterove komisije, verificiranom od Evropske zajednice, SFRJ je prestala da postoji disolucijom (raspadom), a ne secesijom (otcjepljenjem) pojedinih država. Njegovim sljedbenicima teško je palo saznanje da se svi međunarodni instrumenti koji se odnose na princip ravnopravnosti i samoodređenja naroda trebaju shvatiti, prije svega, u teritorijalnom, a ne u strogo etničkom smislu.

Antidržavne i separatističke snage nisu shvatile i prihvatile činjenicu da je ovaj princip u trajnoj suprotnosti s principom političke nezavisnosti postojećih država u svijetu. Naime, kad bi svi 'narodi' pribjegli tome pravu, teritorijalna cjelovitost i mir mnogih država došle bi u pitanje. Nažalost, i danas ima neodgovornih pojedinaca u bh. entitetu RS koji grubo zloupotrebljavaju i manipuliraju sadržinom načela na samopredjeljenje", napisao je Denis Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije