! / Dodik opet i mrzi i krši zakon - opleo po 1. martu: "Neka šalju tužioce na mene"

27. 02. 2021. u 16:53:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 691

"1. mart RS neće slaviti. To ne može i neće biti praznik u RS-u."

Vjerovatno već pretpostavljate da se radi o riječima koje je izrekao Milorad Dodik, prvi čovjek našeg Predsjedništa, šef SNSD-a i nezvanični gospodar bosanskohercegovačkog entiteta RS.

On je danas, govoreći u Banja Luci, kazao kako Ustavni sud odlučuje samo ono što je u interesu Sarajeva i Bošnjaka.

"Ništa u interesu i uvažavanju srpskih stavova. Gore je od 500 godina Turaka", poručio je predsjednik ove države.

Čovjek, kojem nije mrska plata koju dobije u Sarajevu, kao predsjedavajući Predsjedništva - osnovna plata mu je 4.756 KM, poređenja radi, plata Aleksandra Vučića iznosi 1.139 eura (oko 2220 KM) - ima stav da Ustavni sud može donijeti koliko god hoće odluka na ovu temu, ali on ih neće poštovati.

"Neka šalju tužioce na mene", rekao je Dodik.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 2017. godine, u odgovoru na apelaciju 30 zastupnika iz Narodne skupštine entiteta RS, jasno kazao da je 1. mart kao Dan nezavisnosti u punom skladu sa Ustavom naše zemlje.

Ustavom BiH je propisano da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće. Usvajanjem Krivičnog zakona BiH 2003. godine, neprovođenje odluka Ustavnog suda je postalo krivično djelo i utvrđen je mehanizam za kažnjavanje onih koji te odluke ne izvršavaju.

Prema Krivičnom zakonu, svaki javni službenik koji odbije ili spriječi provođenje odluke Ustavnog suda biće kažnjen zatvorom u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Za sprovođenje istrage i podizanje krivične optužnice nadležno je Tužilaštvo BiH.

Do danas, zbog ovog kršenja zakona, koliko je poznato, Tužilaštvo BiH nije podiglo niti jednu optužnicu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (12)