Bećirović u Vatikanu: Sveta Stolica snažno podržava Bosnu i Hercegovinu

2
Radiosarajevo.ba
Bećirović u Vatikanu: Sveta Stolica snažno podržava Bosnu i Hercegovinu
Foto: Predsjedništvo BiH / Bećirović sa kardinalom Parolinom

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom i sekretarom Svete Stolice za odnose s državama nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom.

Tokom razgovora u okviru službene posjete Svetoj Stolici, dr. Bećirović je upoznao sagovornike sa aktuelnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini. Konstatirano je da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Svete Stolice veoma prijateljski, te je naglašeno je da će ova uticajna država i dalje pružati snažnu podršku Bosni i Hercegovini kao multietničkoj državi.

Dr. Denis Bećirović je rekao da je Bosna i Hercegovina privržena principima, vrijednostima i ciljevima na kojima se zasniva Evropska unija. On je istakao da su integracija Bosne i Hercegovine u EU i NATO, kao i regionalna saradnja strateški vanjskopolitički ciljevi Bosne i Hercegovine. 

Vučić: "Povratna karta Beograd - Mostar vrlo je pristupačna, košta 104 eura"

Vučić: "Povratna karta Beograd - Mostar vrlo je pristupačna, košta 104 eura"

Državni sekretar Svete Stolice kardinal Pietro Parolin je rekao da je u trideset godina diplomatskih odnosa, Sveta Stolica kontinuirano pružala podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. On je naglasio i da će se nastaviti podrška Bosni i Hercegovini na njenom putu ka evropskim integracijama.

Sekretar Svete Stolice za odnose s državama nadbiskup Paul Richard Gallagher je rekao da se tokom posjete Bosni i Hercegovini u martu 2022. godine uvjerio da je za Bosnu i Hercegovinu jako važna tolerancija, dijalog i saradnja među različitim narodima i religijama u svrhu općeg dobra.

Važan diplomatski sastanak: Bećirović u Vatikanu razgovarao s papom Franjom

Važan diplomatski sastanak: Bećirović u Vatikanu razgovarao s papom Franjom

Povodom eskalacije nasilja na Bliskom istoku dr. Denis Bećirović je rekao da osuđuje svaku vrstu nasilja, posebno kada stradaju nedužni civili. Istakao je da je Bosna i Hercegovina i prije eskalacije posljednjeg vala nasilja pozivala na postizanje pravednog mira između Izraela i Palestine, te da je uvjeren kako je to jedino dugoročno rješenje.

U okviru buduće saradnje Bosne i Hercegovine i Svete Stolice razgovarano je i o nastavku aktivnosti na povezivanju Arhiva Bosne i Hercegovine i vatikanskih Arhiva, jačanju provedbe naučnih projekata i saradnje između papinskih i bosanskohercegovačkih univerziteta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije