Bećirović: Schmidt umjesto Izbornog zakona treba knjižiti državnu imovinu na državu BiH

12
Radiosarajevo.ba
Bećirović: Schmidt umjesto Izbornog zakona treba knjižiti državnu imovinu na državu BiH
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Denis Bećirović

Kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović pozvao je danas visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da umjesto donošenja promjena Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini i Ustava Federacije BiH - na način da igrnorišući presude Evropskog suda za ljudska prava uvodi nove diskriminacije - pokaže dobru volju da suštinski utječe na procese jačanja države Bosne i Hercegovine.

"To bi, uz ostalo, značilo da se omogući provođenje presude o državnoj imovini Ustavnog suda BiH U1/11, kao i sljedujućih odluka o poljoprivrednom i šumskom zemljištu, tako da konkretno da nalog za početak knjiženja državne imovine na titulara, državu Bosnu i Hercegovinu“, naveo je Bećirović, te dodao:

"Takvo nešto čini se urgentnim u situaciji kada svjedočimo da bh. entitet RS nastavlja upisivanje državne imovine na svoje ime, uprkos odlukama Ustavnog suda BiH, pa i visokog predstavnika, kao i u trenutku kada Ustavni sud BiH podnosi prijave Tužilaštvu BiH, jer Komisija za koncesije BiH organiziranim opstrukcijama odbija provesti njihovu odluku koja se tiče gradnje tri hidroelektrane na rijeci Drini, u kooperaciji vlasti bh. entiteta RS-a i Srbije“.

Johann Sattler u Mostaru: 'Kantoni imaju veliku važnost na putu BiH ka EU'

Johann Sattler u Mostaru: 'Kantoni imaju veliku važnost na putu BiH ka EU'

Munira Subašić pisala Baerbock: Schmidt da nastavi raditi po međunarodnom pravu i zakonima

Munira Subašić pisala Baerbock: Schmidt da nastavi raditi po međunarodnom pravu i zakonima

"Ovakav pristup visokog predstavnika, koji nesumnjivo ima svoje ustavno i zakonsko uporište, bi pojednostavio ključno pitanje državne imovine i njegovo rješavanje, što je uslov napretka u procesu priključenja Sjevernoatlantskom savezu (NATO) i Europskoj uniji“, smatra Bećirović.

Podvlači da bi ovakav eventualni potez mogao da ima višestruke pozitivne učinke.

"Pored toga što bi bio snažan odgovor svim onim koji razvlašćivanjem države Bosne i Hercegovine i procesom kreiranja paralelnih institucija žele dovesti u pitanje i njezinu opstojnost, navedenim potezom visoki predstavnik bi otklonio strahove i sumnje građana Bosne i Hercegovine u pogledu krajnjih namjera posljednjih aktivnost međunarodne zajednice u našoj zemlji“, kaže Bećirović, te konstatira:

"Jer, najavljeno kontroverzno donošenje Izbornog zakona i promjena Ustava bh. entiteta FBiH, uz očito povlađivanje politikama Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), HNS-a, odnosno susjedne Hrvatske, u situaciji kada se istovremeno odvija proces razvlašćivanja imovine države Bosne i Hercegovine, a u tome saučestvuje i susjedna Republika Srbija koja ima odgovornost za nesprječavanje genocida nad Bošnjacima, sasvim je opravdano da su reakcije bh. javnosti tako burne. Jer im s pravom djeluje da ovo na čemu insistira gospodin Schmidt, a to je nastavak etničkih podjela i ubijanje evropske Bosne i Hercegovine, jeste otvaranje Pandorine kutije i put u opasnu destabilizaciju!“.

Bećirović je na kraju poručio:

"Gospodine Schmidt, imate historijsku odgovornost da spriječite procese koji bi ovu zemlju mogle voditi u nove nesreće. Građani Bosne i Hercegovine imaju pravo da to kažu – jer mi druge domovine osim Bosne i Hercegovine - nemamo!“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije