IGK pisao premijeru Kanade: Visoki predstavnik u BiH vrši direktan napad na demokratski sistem BiH

11
Radiosarajevo.ba
IGK pisao premijeru Kanade: Visoki predstavnik u BiH vrši direktan napad na demokratski sistem BiH
Foto: EPA-EFE / Christian Schmidt

Institut za istraživanje genocida Kanada u saradnji sa organizacijama i zajednicama Bosanskohercegovačke dijaspore u Kanadi poslao pismo premijeru Kanade Justin Trudeau.

U pismo se izražava snažno protivljenje i oštra osuda Bosanskohercegovačke zajednice u Kanadi diskriminatorskog plana za izbornu reformu Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

U pismu između ostalog stoji:

Edin Subašić: Panika u vrhu "srpskog sveta"

Edin Subašić: Panika u vrhu "srpskog sveta"

SDP pozvao građane sutra na proteste: Nije vrijeme da šutimo i čekamo

SDP pozvao građane sutra na proteste: Nije vrijeme da šutimo i čekamo

"Bosanskohercegovačka dijaspora koja je u največem djelu protjerana iz svoje domovine kao posljedica agresija i genocida i koja je našla utočište u demokratskoj Kanadi, izražava svoje odlučno protivljenje predstojećim odlukama Visokog predstavnika u BiH u vezi s izbornom reformom i funkcionalnošću Federacije BiH. Izuzetno zabrinuti građani BiH koji žive u Kanadi najoštrije osuđuju i potpuno odbacuju diskriminatorni plan kojim bi etničke grupe i druge, koje čine manje od 3 posto stanovništva u određenom kantonu, isključile iz učešća u izbornom procesu od kandidiranja, bez obzira na nivo popisa. Smatramo da na ovakav način Visoki predstavnik u BiH opasno krši odluke Evropskog suda za ljudska prava. Takvu odluku Visokog predstavnika u BiH građani BiH koji žive u Kanadi smatraju izdajom demokratskih vrijednosti i direktnim udarom na državu BiH. Istovremeno takva odluka je i izdaja i najbitnijih demokratskih vrijednosti kanadske države. Zbog takve izdaje osnovnih principa bosanskohercegovačke i kanadske demokratije, Kanada kao članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju ne treba podržati navedene diskriminatorske odredbe koje nikada ne želi vidjeti u svojoj vlastitoj državi.

Visoki predstavnik u BiH na ovakav nači vrši direktan napad na demokratski sistem BiH. Nedopustive su izmjene izbornog zakona tokom izbornog procesa. Ovakve slučajeve nikada ne možete vidjeti u Kanadi.

Kanada podržava teritorijalni integritet, suverenitet i državno pravni subjektivitet BiH. Kanada je jednoglasno usvijenim rezolucijama u Parlamentu priznala genocid u Srebrenici.Vi ste u govoru povodom 25. godišnjice od genocida u Srebrenici iznijeli jasan stav Kanade u pogledu države BiH. Kanada podržava i evroatlansku put BiH.

Diskriminatorski plan Visokog predstavnika je finalna legalizacija genocida u BiH. Ovaj anticivilizacijski plan šalje poruku da se agresija i genocid isplate i potpuno zaustavlja evroatlanske integracije BiH, te potpuno ruši kanadske demokratske vrijednosti.

Neprihvatljivo je da principi građanske demokratije vrijede u Kanadi, a da istovremeno Visoki predstavnik u BiH predlaže izmjene Izbornog zakona kojima se u BiH cementiraju etničke podjele

Zahtjevamo od Vas, Kanadskog parlamenta i Vlade da odmah zaustavite Visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta od narušavanja kanadskih, evropskih i demokratskih principa u BiH putem anticivilizacijskih predloženih izmjena izbornog zakona.

Izražavamo našu punu podršku zakazanim i budućim javnim protestima u BiH kao izraz našeg protivljenja predstojećim antidemokratskim odlukama Visokog predstavnika. Pozivamo kanadske akademske, kulturne i institucije za zaštitu ljudskih prava i sloboda da se aktivno uključe dostojanstven proces odbrane demokratskih procesa u BiH.

Na kraju pozivamo Kanadu da odbaci plan i da se uključi u istinski dijalog sa građanima BiH o demokratskoj budućnosti BiH", saopćeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije