Adnan Hadrović o Schmidtovim odlukama: Apartheid i uvod u konačnu podjelu BiH

5
F.V.
Adnan Hadrović o Schmidtovim odlukama: Apartheid i uvod u konačnu podjelu BiH
Foto: Privatni album / Adnan Hadrović

Svjestan ili ne, Christian Schmidt, bi nametanjem Izbornog zakona u BiH i promjenama Ustava FBiH prema nacrtu koji se nedavno pojavio u javnosti - učinio ionako nestabilnu i rovitu situaciju u Bosni i Hercegovini još nestabilnijom, gurnuvši državu dalje od europskih i euro-atlantskih vrijednosti, lagano je isporučivši Rusiji i Kini u naručje da se sa njom igraju kako im je volja.

Ulazak u avanturu

Kaže ovo u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba bivši diplomata i aktuelni stariji savjetnik za globalnu sigurnost na Institutu za razvojni impakt u Washingtonu, Adnan Hadrović.

„Umjesto da se bavi dugo očekivanim tehničkim izmjenama Izbornog zakona kao bi se obezbijedila veća transparentnost i sigurnost izbornog procesa na čitavom teritoriju države Bosne i Hercegovine, gospodin Schmit, kako se najavljuje, ulazi u avanturu koja bi mogla imati nesagledive posljedice po budućnost države i njenog stremljenja da postane punopravna članica euro-atlanske poroduice država“, kazao je Hadrović.

WSJ: SAD priprema novu vojnu podršku Izraelu od 1,3 milijarde dolara

WSJ: SAD priprema novu vojnu podršku Izraelu od 1,3 milijarde dolara

Juratović: 40 eksperata će se sastati 26. jula, tema Izborni zakon u BiH

Juratović: 40 eksperata će se sastati 26. jula, tema Izborni zakon u BiH

Sa trideset godina praktičnog i teorijskog iskustva u međunarodnim odnosima, Hadrović, kako veli, teško može shvatiti “offside” u koji ničim izazvan srlja visoki predstavnik Christian Schmidt.

„Schmidt kaže ima dobre namjere kako bi Federacije BiH profunkcionirala. No, gospodin Schmidt često zaboravlja da je “put do pakla često popločan dobrim namjerama”, tako da veoma teško mogu razumjeti taj pristup ako se isti uopće tako može zvati“, ističe Hadrović

Uloga SAD-a

Međutim, tvrdi se da su Sjedinjene Američke Države iza ovog prijedloga.

O tome sagovornik portala Radiosarajevo.ba kaže:

„Vjerujem da Sjedinjene Američke Države kao strateški vanjsko-politički partner i prijetelj BiH jesu iza određenih intervencija, ali u vrlo određenim segmentima. Da se omogući veća transparentnost i sigurnost izbornog procesa, otklanjanje blokada za postizborno formiranje vlasti, da se pojednostavi politički sistem, političko kretnje radi ravnoteže, itd., no nikako da se uvede dodatna diskriminiacija pogotovu ona koja bi bila uvedena u Ustav FBiH“.

Prema trenutno raspoloživim informacijama, Schmidt ima namjeru da mjenja Ustav FBiH na šta, prema Hadroviću, nema pravo niti ovlaštenja, i to na način što će uvesti apartheid na apartheid koji ionako, nažalost, imamo i kao ustavnu kategoriju!

Majke Srebrenice: "OHR nastavlja tamo gdje su Karadžić i Mladić stali"

Majke Srebrenice: "OHR nastavlja tamo gdje su Karadžić i Mladić stali"

„Naime, problem je što mu je namjera umjesto popisa iz 1991. gododine u priču uvesti popis iz 2013.god. i time, svjesno ili ne, legalizirati etničko čišćenje, te i što planira uvesti procenat od tri posto kao limitirajući za one kantone u kojima nema pripadnika jednog naroda prilikom formiranja Doma naroda u F BiH“, dodao je.

Prema jučerašnjem saopštenju za javnost HDZBiH, dodaje Hadrović, jasno je da se radi o sinhronizmu u djelovanju i da se ovim želi “uklesati” HDZ BiH u Ustav FBiH.

„HDZ kao jedini i ekskluzivni predstavik/zastupnik Hrvata u BiH te eliminirati pravo svakom drugom političkom subjektu uključujići i one multietničkog karaktera da im pravo da djeluje u interesu svih bh. građana. Ovakav pristup je u suštoj suprotnosti sa presudama domaćih ustavnih sudova, kao i presudama Europskog suda za ljudska prava, te i mnogim rezolucijama kojima se odbacuje etnički model i legitimno predstavljanje kao isključivi model za formiranje vlasti. Nametne li ove odluke vlast u FBiH bi se direktno isporučila politikama HDZ-a i SNSD-a kroz potpunu dominaciju u Domu naroda“, upozorio je Hadrović.

Koji apsurd!

Ovim bi se, kaže, stvorili uvjeti da se sa političke scene zbrišu sve građanski orjenitirane političke partije te bi biti nositelj istinskih europski vrijednosti bio anti-ustavni djelovanje.

„Koji apsurd! Pozvao bih Venecijansku komisiju da se očituje o ovoj bespotrebnoj predizbornoj vratolomiji gospodina Schmidta. Siguran sam da bi ovakvu vrstu odluka ocijenili antieuropskim i anticivilizacijskim, i zakonom koji predstavlja uvod u konačnu podjelu zemlje na etničkom osnovama“, rekao je Hadrović, te zaključio:

„Stoga se istinski nadam da će više puta razmisliti prije nego što će povući ovaj poteze i gurnuti BiH u dodatne podjele bez šanse da civilizacijske vrijednosti u BiH imaju šansu da pobjede“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije