Prvi put se oglasili i Čovićevi delegati - oni imaju svoju poruku za OHR

11
Fena
Prvi put se oglasili i Čovićevi delegati - oni imaju svoju poruku za OHR
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Dragan Čović

Predstavnici HNS-a u Domu naroda Parlamenta FBiH komentarisali su prvi put navodne najave izmjena Izbornog zakona BiH koje bi, kako su mediji do sada prenijeli, trebao nametnuti visoki predstavnik Christian Schmidt.

"Bošnjačke političke stranke, njihovi politički pijuni i samozvani 'zaštitnici' Bosne i Hercegovine na dosad neviđen način, prijetnjama i nasiljem vrše pritisak prema visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Christianu Schmidtu i međunarodnoj administraciji , kako bi odustali od nametanja izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH", navode u zajedničkom saopćenju predstavnici iz HNS-a u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Ostatak njihovog saopćenja prenosimo u cijelosti.

Smjena sunca i oblaka, pa promjena vremena. Meteorolozi objavili u koje dijelove BiH stiže snijeg

Smjena sunca i oblaka, pa promjena vremena. Meteorolozi objavili u koje dijelove BiH stiže snijeg

"U toj općoj histeriji i propagandi samo potvrđuju činjenicu da su potpuno razotkrili svoj bošnjački nacionalizam, bez obzira predstavljaju li se nacionalnim ili građanskim strankama.

Lazović: Zašto je Schmidtov prijedlog neprihvatljiv; Podržavam hrabrog Mijatovića

Lazović: Zašto je Schmidtov prijedlog neprihvatljiv; Podržavam hrabrog Mijatovića

Neobjašnjiva je i nagla promjena odnosa bošnjačkih političara prema instituciji visokog predstavnika u BiH.

Prije samo nekoliko tjedana isti politički akteri tapšali su po ramenu istog visokog predstavnika kada je je nametao prethodne izmjene Izbornog zakona BiH koje su se odnosile na financiranje Općih izbora 2022.godine. Isto su činili godinama, pa i kada je visoki predstavnik 2002. stvorio mogućnost da Bošnjaci potpuno ovladaju Federacijom BiH, ponište Washingtonski i Daytonski sporazum, te time riskiraju nove krize i raspad zemlje.

Danas, na krajnje neprimjeren i demokratskih standardima potpuno neprihvatljiv način reagiraju na mogućnost da visoki predstavnik možda neće ispuniti bilo čije želje, već pokušati nametnuti rješenje na koje nisu pristali za pregovaračkim stolom, rješenje koje će stabilizirati političke prilike u BiH i otvoriti joj put napretka.

Reakcije na prijedlog Vojina Mijatovića: "Dobar prijedlog na kojem treba insistirati"

Reakcije na prijedlog Vojina Mijatovića: "Dobar prijedlog na kojem treba insistirati"

Nasuprot tome, bošnjačka strana zagovara status quo s ciljem pretvaranja Federacije BiH u bošnjačku državicu, a Hrvate u političku manjinu, navodi se.

Konstitutivnost naroda i njihovo legitimno predstavljanje nisu nešto oko čega se trebaju voditi politički i stranački pregovori. Ta su načela ugrađena u temelje Daytonskog i Washingtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH kao i svih drugih ustava u ovoj zemlji.

Svi, uključujući i nositelje vlasti , kao i predstavnike političkih stranaka imaju ustavnu i zakonsku obvezu poštivati i provoditi ta načela, odnosno imaju obvezu Izborni zakon BiH uskladiti s ustavnim načelima. Svi koji rade suprotno, rade protiv Bosne i Hercegovine i njenog ustavno-pravnog poretka.

Pozivamo međunarodnu administraciju u BiH da ne podlegne pritiscima, ustraje u pronalaženju rješenja koja bi vodila punoj stabilizaciji zemlje kao domovine tri konstitutivna naroda i svih građana, njezinu euroatlantskome putu, izgradnji zemlje iz koje mladi neće odlaziti", zaključuje se u saopćenju za javnost izaslanika iz HNS-a u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije