Lazović: Zašto je Schmidtov prijedlog neprihvatljiv; Podržavam hrabrog Mijatovića

4
Radiosarajevo.ba
Lazović: Zašto je Schmidtov prijedlog neprihvatljiv; Podržavam hrabrog Mijatovića
Foto: AA / Miro Lazović

Miro Lazović, predsjednik Foruma parlamentaraca 1990., predsjedavajući Vijeća za provedbu Deklaracije o ustavnim i drugim reformama u Bosni i Hercegovini (BiH), koja okuplja više od 40 potpisnika, te ratni predsjednik Skupštine RBiH, jedan je od prvih koji je imao priliku da razgovara sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom uoči najave mogućeg nametanja Izbornog zakona u BiH, što je izazvalo brojne reakcije u BiH i regiji.

Piše: Faruk Vele

Lazović je nedavno govorio i pred Vijećem za implementaciju mira (PIC), pa ima dobar uvid u stavove međunarodne zajednice, barem one koji su prethodili najnovijoj diplomatskoj ofanzivi.

Nikšić: "Ukoliko uskratimo saglasnost Gavrankapetanoviću to bi bila vrsta prevare"

Nikšić: "Ukoliko uskratimo saglasnost Gavrankapetanoviću to bi bila vrsta prevare"

"U jednosatnom razgovoru sa Visokim predstavnikom Christianom Schmidtom predočene su nam njegove osnovne namjere da želi poboljšati transparentnost izbornog procesa i ponuditi mehanizme deblokade FBiH kako se nakon oktobarskih izbora ne bi moglo nastaviti sa opstrukcijama u formiranju vlasti. To je u redu i mislim da ga sve političke partije u tome trebaju podržati", kaže na početku Lazović.

Željko Komšić jasno poručio Schmidtu i međunarodnoj zajednici: Šta radite i šta hoćete od nas?

Željko Komšić jasno poručio Schmidtu i međunarodnoj zajednici: Šta radite i šta hoćete od nas?

Problem se, dodao je, pojavio u javnosti kada su mediji objavili da OHR planira uvesti procenat od tri posto kao limitirajući za one kantone u kojima nema pripadnika jednog naroda prilikom formiranja Doma naroda Federacije BiH.

"Sama namjera uvođenja etničkog procenta, a kamoli i stvarno nametanje, nije prihvatljiva i naići će na žestok otpor u javnosti. Ako su tačne informacije da se na visokog predstavnika vrši pritisak, prije svega iz Hrvatske, pa onda i nekih uticajnih država, da se izađe u susret Čoviću i HNS-u, onda je to suprotno evropskim principima i mnogim Rezolucijama u kojima se odbacuje etnički model i legitimno predstavljanje kao isključivi uslov formiranja vlasti", upozorio je Lazović.

Uvođenjem etničkog cenzusa, smatra Lazović, vlast u Federaciji BiH bi se isporučila politikama HDZ-a i SNSD-a "jer bi Dom naroda FBiH bio pod njihovom kontrolom".

"Gospodin Schmidt, ako želi pomoći građanima i otvoriti put BiH evropskoj budućnosti, onda njegovi potezi moraju biti oslonjeni na pravne stečevine EU i odluka Evropskog suda za ljudska prava a ne da podlegne političkom pritisku i ucjenama Hrvatske i HNS-a čiji je cilj BiH i njeno društvo pretvoriti u etničke kaveze. Nakon trideset godina patnje s nakaradnim ustavnim i teritorijalnim podjelama i neizvjesnosti koja nas opterećuju, građanima BiH su potrebna rješenja koja otvaraju perspektivu i bude nadu za bolju budućnost", ističe sagovornik portala Radiosarajevo.ba.

O mogućim rješenjima je imao priliku da govori na posljednjoj sjednici PIC-a kada je rekao "da Ustav BiH, a onda i Izborni zakon, treba radikalno mijenjati".

"Sadašnji izbor članova Predsjedništva BiH više dijeli nego što integriše bh. društvo i državu. Podsjetio sam na prve višestranačke izbore 1990. kada je cijela BiH bila jedna izborna jedinica i kada su svi građani imali aktivno i pasivno biračko pravo. Na tim izborima birali smo i člana Predsjedništva RBiH iz reda 'Ostalih', a danas se već jedanaest godina opstruira implementacija odluka Suda za ljudska prava iz Strazbura", kazao je.

Došlo je, veli, vrijeme da se hrabro i glasno istaknu zahtjevi koji radikalno mijenjaju i ustavnu i izbornu praksu:

Reakcije na prijedlog Vojina Mijatovića: "Dobar prijedlog na kojem treba insistirati"

Reakcije na prijedlog Vojina Mijatovića: "Dobar prijedlog na kojem treba insistirati"

"Ako protivnici BiH konstantno je napadaju i koče njen razvoj onda odgovor mora biti, također konstantan, ali prije svega snažan i organizovan kako bi se postigla  stabilna i efikasna država. Moje iskustvo govori da 'STRANCI' više uvažavaju hrabre i odvažne, nego one koje zbog mira u kući pristaju na jalove razgovore i loše kompromise...

Jedan od hrabrijih pojedinaca koji sa svojom ekipom u RS - u promoviše i brani državu BiH je Vojin Mijatović. Stoga i podržavam njegovo obraćanje visokom predstavniku gospodinu Schmidtu kada ga poziva da ne kalkuliše sa nacionalistima i s njihovim etničkim izbornim manipulacijama već da u interesu građana i stabilne države proglasi BiH jednom izbornom jedinicom."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije