Reakcije na prijedlog Vojina Mijatovića: "Dobar prijedlog na kojem treba insistirati"

17
F. V.
Reakcije na prijedlog Vojina Mijatovića: "Dobar prijedlog na kojem treba insistirati"
FOTO: Facebook / Vojin Mijatović

Vojin Mijatović (SDP BiH), kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz bh. entiteta RS, komentirajući najave da visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt planira bonskim ovlastima nametnuti novi Izborni zakon u državi, ali i mijenjati Ustav Federacije BiH, predložio je danas pragmatično rješenje – formiranje jedne izborne jedinice u Bosni i Hercegovini.

"Da budemo pragmatični, pozivam da Christian Schmidt jednom odlukom dokaže svoj odnos prema BiH, jednom odlukom i izmjenama Izbornog zakona BiH preko noći postaje normalna država.

BiH jedna izborna jedinica, i svako ima pravo da se kandiduje i bude biran i da bira na teritoriji cijele zemlje i završavamo sa nacionalizmom i fašizmom, sa kriminalom i korupcijom i bićemo spremni za članstvo u EU u roku od godinu dana. Haj'mo Schmidte i haj'mo prijatelji stranci, da vidimo jeste li za BiH ili za nestanak BiH, dosta više i vaše šuplje?", naveo je Mijatović.

Oglasio se Elmedin Konaković: 'Upozoravao sam vlasti u RS'

Oglasio se Elmedin Konaković: 'Upozoravao sam vlasti u RS'

Vojin Mijatović poslao prijedlog Schmidtu: "Da vidimo jeste li za opstanak ili nestanak BiH"

Vojin Mijatović poslao prijedlog Schmidtu: "Da vidimo jeste li za opstanak ili nestanak BiH"

Normalna država

Erol Avdović, novinarski veteran i dugogodišnji izvještač iz Ujedinjenih nacija (UN) smatra da je u pravu Vojin Mijatović kada upućuje otvoreni poziv Schmidtu da izmjeni Izborni zakon "tako da cijela BiH postane jedna izborna jedinica".

"Samo tako bi, kaže on, BiH postala normalna država. Pitanje: zašto međunarodna zajednica ne želi da BiH bude normalna država", upitao je Avdović na Twitteru.

Mijatović, veli Avdović, i odgovara, nije jedini koji iznosi te sumnje kada kaže da "međunarodna vrlo perfidno održava na vlasti nacionalizam u BiH jer sa istim drže našu zemlju daleko od članstva u EU".

Logičan prijedlog

Emir Zlatar, generalni sekretar Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca smatra da je Mijatovićev prijedlog logičan i da "treba na njemu insistirati".

"Jer ako se pogleda Ustav BiH, nadležnost Predsjedništva BiH odnosi se na ingerenncije države, a ne nekog od entiteta. Pored toga, članovi Predsjedništva predstavljaju državu i njene građane, pa bi bilo sasvim opravdano da se biraju sa cijele teritorije BiH", kaže Zlatar za portal  Radiosarajevo.ba.

Željko Komšić jasno poručio Schmidtu i međunarodnoj zajednici: Šta radite i šta hoćete od nas?

Željko Komšić jasno poručio Schmidtu i međunarodnoj zajednici: Šta radite i šta hoćete od nas?

Strateški prijedlog

Međutim, dodaje, izbori su raspisani i u ovom trenutku nije moguća ova izmjena.

"Ovaj način izbora imali smo 1990. godine i nikome to nije bilo sporno. Entiteti su posljedica oružanih sukoba i stoga je nužno preurediti unutrašnju organizaciju BiH. Baš kako je definisano i Rezolucijom Vijeća Evrope 1513, pa je nejasno zašto ovaj dokument ignoriše OHR, a to mu je obaveza."

Pojedini sagovornici portala Radiosarajevo.ba, također, smatraju da je prijedlog koji je iznio Mijatović "strateški dobar". Međutim, s druge strane, strahuju da, nažalost, sada nije realan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije