Bećirović pozvao parlamentarce: Nemojte podržati izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH!

26
Radiosarajevo.ba
Bećirović pozvao parlamentarce: Nemojte podržati izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH!
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Denis Bećirović

Povodom glasanja o izboru sudije Ustavnog suda BiH iz bh. entiteta FBiH, oglasio se i predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović te poručio sljedeće.

Principijelno i dosljedno, već duže vrijeme naglašavam da zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH trebaju poštovati Ustav BiH, zakone i principe nezavisnosti i transparentnosti u postupku predlaganja i izbora sudija Ustavnog suda BiH.

Za sudiju Ustavnog suda BiH potrebno je predlagati i birati diplomirane pravnike, osobe koje se odlikuju profesionalnošću i transparentnošću, visokim moralnim kvalitetama i dokazanim stručnim sposobnostima, s odgovarajućim radnim iskustvom i radnim rezultatima.

Helikopter kruži iznad Bosmala. Saznali smo šta se dešava u Sarajevu

Helikopter kruži iznad Bosmala. Saznali smo šta se dešava u Sarajevu

Prema Ustavu BiH i zakonima, sudije Ustavnog suda BiH iz bosanskohercegovačkih entiteta biraju entitetski zakonodavni organi i oni trebaju iskazati punu odgovornost i ozbiljnost. Dosadašnje provedene procedure, u vezi s utvrđivanjem liste najuspješnijih kandidata za izbor jednog sudije Ustavnog suda BiH iz bh. entiteta FBiH, upućuju na postupanja koja nisu u skladu s osnovnim kriterijima za izbor sudija Ustavnog suda BiH. Naime, zastupnicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH se mora omogućiti da biraju sudiju, a ne da aklamacijom potvrđuju prijedlog Komisije za izbor i imenovanje.

Nadalje, Komisija za utvrđivanje liste najuspješnijih kandidata nije pružila adekvatne dokaze iz kojih bi se moglo zaključiti da predloženi kandidat HDZ-a (između više od deset drugih kandidata, među kojima su i aktuelne sudije, profesori i doktori pravnih nauka, dokazani pravni praktičari i drugi ugledni pravnici), spada u red istaknutih pravnika visokih moralnih kvaliteta.

Na listi uspješnih kandidata, ispod prvoplasiranog kandidata, Komisija Predstavničkog doma
Parlamenta FBiH je rangirala brojne druge pravnike koji su, prema kriterijima i standardima pravničke struke i nauke, pravničke prakse, pa i ustavnosudske prakse, prima facie, zaslužili da budu bolje plasirani od prvoplasiranog na listi kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH. Izbor sudija Ustavnog suda BiH ne smije biti predmet političke trgovine između čelnika različitih stranaka. Niko nema pravo da određuje sudije Ustavnog suda

BiH na neformalnim međustranačkim sastancima i da legalno izabrane organe vlasti pretvara u puke izvršioce dogovora stranačkih čelnika. Vrijeme je da se prekine loša politička praksa koja je uspostavljena u prethodnim decenijama, prema kojoj se u Ustavni sud BiH biraju podobni stranački kandidati a ne istaknuti pravnici visokih moralnih kvaliteta. Također, u Ustavni sud BiH ne biraju se predstavnici konstitutivnih naroda, unaprijed određeni od strane političkih stranaka.

Na kraju, iako Predsjedništvo BiH ne učestvuje u izboru sudija Ustavnog suda BiH, pozivam Parlament Federacije BiH da ne podrži izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH", rekao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, Reuf Bajrović je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba kazao da je ključna uloga trenutno Denisa Bećirovića.

Reuf Bajrović: 'Denis Bećirović je najvažnija ličnost. Ovo je direktni atak na sve koji vole BiH'

Reuf Bajrović: 'Denis Bećirović je najvažnija ličnost. Ovo je direktni atak na sve koji vole BiH'

"Bećirović mora pozvati SDP-ove zastupnike da ne glasaju. Ovo je direktni atak na Bošnjake i sve koji vole Bosnu i Hercegovinu. Bećirović mora zastupnicima SDP-a kazati da ne glasaju za izbor Marina Vukoje. To je jedina pravedna odluka u ovom trenutku", rekao je Bajrović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (26)

/ Povezano

/ Najnovije