Bećirović odgovorio na pitanje da li formira novu političku stranku: "Moj odgovor je kratak i jasan"

4
Radiosarajevo.ba
Bećirović odgovorio na pitanje da li formira novu političku stranku: "Moj odgovor je kratak i jasan"
Foto: FTV / Denis Bećirović

O politici vladajućih u entitetu RS, Miloradu Dodiku i SNSD-u, ali prije svega evropskom putu BiH za Dnevnik 2 na FTV sinoć je govorio član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Prošle sedmice boravio je u službenoj posjeti Francuskoj i obavio niz važnih sastanaka. O utiscima iz Pariza kaže:

"Francuska snažno podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH. To je na sastanku u Parizu nedvosmisleno i vrlo jasno poručio francuski predsjednik Emmanuel Macron. Želim istaći i činjenicu je on već u prvim minutama tog razgovora vrlo jasno stavio do znanja da su organi entiteta RS glavna prepreka evropskom putu BiH", naveo je Bećirović.

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Takvu jasnu poruku nismo mogli baš često da čujemo, dodao je.

"Vrlo jasno su rekli gdje su problemi u BiH. U tom smislu postoji veliki prostor za unapređenje odnosa između BiH i Francuske. Smatram da je Macron veliki prijatelj BiH i da možemo intenzivirati saradnju", rekao je on.

Bećirović ističe da je BiH napravila određene važne pomake, a kako kaže, da nije bilo brojnih opstrukcija, napredak bi bio još vidljiviji.

Denis Bećirović razgovarao s predstavnicima bh. dijaspore u Švicarskoj

Denis Bećirović razgovarao s predstavnicima bh. dijaspore u Švicarskoj

"Ključne zemlje EU - Francuska, Njemačka - voljne su da podrže BiH. U narednim mjesecima taj proces će ići uzlaznom putanjom. Jedina nepoznanica je nepredvidiva politika predsjednika entiteta RS", smatra on.

Kaže da je tokom razgovora u Parizu direktno pozvao Macrona da pokuša pronaći prostora u svom kalendaru za posjetu BiH u 2024. godini.

"Čini mi se da postoji mogućnost da u narednoj godini dođe do tako važne posjete jednog od najvažnijih svjetskih lidera. Nadam se da će doći do te posjete", naglasio je Bećirović.

Osvrnuo se i na pismo iz RS-a upućenog američkim senatorima:

Albin Kurti sa Komšićem i Bećirovićem o realizaciji sporazuma o kretanju sa ličnim kartama

Albin Kurti sa Komšićem i Bećirovićem o realizaciji sporazuma o kretanju sa ličnim kartama

"To pismo apsolutno nema nikakvu upotrebnu vrijednost. To je jedna najobičnija gomila laži i neistina. Dodik i njegovi saradnici u Washingtonu i generalno na Zapadu kotiraju jednako kao Lukašenko i njegovi saradnici. To niko ozbiljno ne shvata. To je jedna izolacionistička, antievropska politika, koja pravi probleme najviše građanima BiH, i u tom smislu odgovorno tvrdim da takve teze nemaju nikakvu prođu na Zapadu".

Bećirović naglašava da su svi relevantni lideri na zapadu jako dobro upoznati sa prilikama u BiH, znaju ko ugrožava mir, ko ruši ustavni poredak.

"Što više Dodik i njegovi saradnici pišu takva besmislena pisma na zapad, oni se nalaze u sve težoj poziciji. Ako se Dodik ne zaustavi, slijede još teže sankcije", otkrio je Bećirović.

Dodaje da su 'stvari jasne, Dodik nema nikakve šanse da pobijedi i međunarodnu zajednicu i legalne organe države BiH'. Ako ima imalo svijesti, on se mora vratiti u okvire ustava, poručio je Bećirović.

Bećirović o sastanku s Von der Leyen: Vjerujem da ćemo do sredine decembra imati pozitivne korake!

Bećirović o sastanku s Von der Leyen: Vjerujem da ćemo do sredine decembra imati pozitivne korake!

"Vrlo je moguće da uslijede nove kombinovane sankcije, EU i SAD. Ne bih mu predložio da nastavi ovim smjerom kojim je dosada išao", ističe Bećirović.

Upitan hoće li Milorad Dodik 2030. biti predsjednik samostalne RS, kako je najavio, odgovara:

"On već 10-15 godina daje lažna obećanja. Međutim, ne podcjenjujem prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH".

Govorio je i o tome osniva li novi pokret.

"Šemsudin Mehmedović i njegovi saradnici imaju pravo na svoje poteze. Moj odgovor je vrlo kratak i jasan – ne formiram novu političku stranku. Ostajem u SDP-u", zaključio je Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije