Bećirović o sastanku s Von der Leyen: Vjerujem da ćemo do sredine decembra imati pozitivne korake!

1
Radiosarajevo.ba
Bećirović o sastanku s Von der Leyen: Vjerujem da ćemo do sredine decembra imati pozitivne korake!
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ursula von der Leyen u Predsjedništvu

Ursula von der Leyen boravi u Bosni i Hercegovini, a jutros je imala sastanak s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Povodom razgovora sa predsjednicom Europske komisije javnosti se obratio član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

"Danas sam u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine razgovarao s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Poznat termin dženaze majke ubijenih sarajevskih mališana i pripadnice Armije RBiH Halide Bojadži

Poznat termin dženaze majke ubijenih sarajevskih mališana i pripadnice Armije RBiH Halide Bojadži

Ovo je moj moj drugi susret s gospođom Von der Leyen u godinu dana, veoma je važno za našu zemlju da očuvamo direktnu komunikaciju s ključnim evropskim liderima.

S Von der Leyen sam razgovarao prije godinu dana, ona je dokazala da je prijatelj naše zemlje. BiH je 15. decembra prošle godine dobila kandidatski status, danas smo imali važan i ohrabrujući sastanak koji unosi novu dozu optimizma. Vjerujem da ćemo do sredine decembra ove godine imati nove, pozitivne korake EU prema BiH. Uprkos opstrukcijama, napravili smo i određene važne korake naprijed što je potvrdila danas i predsjednica EU komisije. Njena posjeta ima poseban značaj jer dolazi uoči objavljivanja Izvještaja o napretku. Zajednički interes, i vladajućih i opozicionih stranaka mora biti ubrzanje našeg europskog puta.

Ursula von der Leyen poslala jasnu poruku iz Sarajeva: "Budućnost Bosne i Hercegovine je u EU"

Ursula von der Leyen poslala jasnu poruku iz Sarajeva: "Budućnost Bosne i Hercegovine je u EU"

Svi moraju naučiti da naš europski put nije pitanje jednog pojedinca, jedne stranke ili jednog mandata, to je strateško i generacijsko pitanje na kojem moramo zajednički raditi.

Rekao sam da bi preporuka Europske komisije za otvaranje pregovora imala ogroman pozitivni doprinos za jačanje reformskih procesa u našoj zemlji, to bi bilo veliko ohrabrenje za sve građane i narode u našoj zemlji. Odpočinjanjem pregovora o članstvu u EU otvorio bi se prostor i za suštinske reforme u BiH i sve bi to pozitivno uticalo na cijelo društvo.

Posebno sam istakao važnost financijskog paketa EU za zemlje Zapadnog Balkana. Investiranje 6 milijardi eura, od čega bi 20 posto pripalo BiH je od velikog značaja za našu zemlju.

Finansijska podrška EU imala bi pozitivne efekte na životni standard građana , a ubrzala bi i ekonomski razvoj zemlje u cjelini. Također, tokom razgovora poručio sam da se zbog geopolitičkih izazova u Europi i svijetu, ne smije dozvoliti da BiH ostane bez snažne podrške EU. Put naše zemlje u europske i euroatlanske integracije nema alternativu", poručio je Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije