Ursula von der Leyen poslala jasnu poruku iz Sarajeva: "Budućnost Bosne i Hercegovine je u EU"

1
L. M.
Ursula von der Leyen poslala jasnu poruku iz Sarajeva: "Budućnost Bosne i Hercegovine je u EU"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Von der Leyen i Krišto u Sarajevu

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sastala se s predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto u Sarajevu.

Krišto se osvrnula na teme sastanka i kazala da je Europska unija izdvojila šest milijardi eura pomoći za zemlje Zapadnog Balkana od čega su dvije milijarde bespovratnih sredstava.

"Ova posjeta je doista jedan značajan korak na putu BiH ka EU, a ovaj današnji dolazak je posebna prilika da se predstavi proširenje EU. To je veoma bitno za sve nas u BiH.

Tragedija u Turskoj, mladi fudbaler poginuo u saobraćajnoj nesreći

Tragedija u Turskoj, mladi fudbaler poginuo u saobraćajnoj nesreći

Mi smo svjesni da se BiH nalazi pred izvještajem o napretku, uvjerena sam da će predsjednica Evropske komisije učiniti sve da se prepoznaju naš trud, rad i iskorak na evropskom putu i da ćemo dobiti otvaranje pregovora za članstvo", kazala je Krišto.

Navela je i da je bilo govora o tome šta je Vijeće ministara uradilo u proteklih deset mjeseci kada je riječ o EU integracijama.

Zatim se obratila i Ursula von der Leyen koja je kazala da joj je zadovoljstvo biti u Sarajevu te se prisjetila svoje posljednje posjete Bosni i Hercegovini. Rekla je da je dodjeljivanje kandidatskog statusa bilo 'historijsko'.

Ursula von der Leyen stigla u Sarajevo: Ispred Predsjedništva je dočekali transparenti

Ursula von der Leyen stigla u Sarajevo: Ispred Predsjedništva je dočekali transparenti

"Budućnost Bosne i Hercegovine je u EU. Naglašavam kolika je snažna naša podrška na vašem EU putu. Ova zemlja može ostvarivati rezultate. Sada bi cilj trebao biti realizacija 14 ključnih prioriteta. Naša saradnja je odlična i nastavit ćemo ovako blisko sarađivati u narednom periodu. 

BiH treba da djeluje jedinstveno, nastupa s jednim stavom. Mi ne možemo dozvoliti nazadak u bilo kojem dijelu zemlje", rekla je von der Leyen.

Najavila je i nova ulaganja iz EU u saobraćajnice i infrastrukturne projekte. 

"Želja nam je da približavamo privrede. BiH ima jako puno neiskorištenog potencijala. Naš investicioni plan od 30 milijardi eura za zapadni Balkan već donosi sjajne primjere. Predstavljamo novi plan za zapadni Balkan čime bi se BDP povećao za 10 posto", rekla je predsjednica Evropske komisije.

Von der Leyen i Krišto u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Von der Leyen i Krišto u Sarajevu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije