Bećirović i Magazinović predložili ukidanje jubilarnih nagrada političarima

1
Radiosarajevo.ba
Bećirović i Magazinović predložili ukidanje jubilarnih nagrada političarima
Screenshot / Bećirović i Magazinović

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović i delegat u Domu naroda Denis Bećirović istovremeno su u oba doma uputili u hitnu proceduru Prijedlog zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine kojim se ukida jubilarna nagrada izabranim i imenovanim zvaničnicima u institucijama Bosne i Hercegovine.

To konkretno znači da zastupnici i ministri, ali i drugi imenovani zvaničnici neće više imati pravo da po ovoj osnovi dobiju novac iz budžeta. 

Jubilarna nagrada predstavlja pravo radnika na naknadu za ostvareni određeni broj godina radnog staža. 

Bećirović i Magazinović su naveli da pravo izabranih i imenovanih zvaničnika na ovakvu vrstu novčane naknade predstavlja potpunu neosjetljivost na tešku društvenu i ekonomsku situaciju u Bosni i Hercegovini, te se upravo radi uvažavanja socijalne realnosti i predlaže ovakva izmjena postojećeg zakonodavstva. 

Iako su zabilježeni slučajevi pojedinačnog odricanja od ove privilegije, zastupnici SDP-a smatraju da ona uopšte ne treba biti propisana zakonom i da to treba jasno i nedvosmisleno definisati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije