Magazinović predložio ukidanje duplih funkcija: Ne može i ministar i zastupnik

Radiosarajevo.ba
Magazinović predložio ukidanje duplih funkcija: Ne može i ministar i zastupnik
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / S press-konferencije

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović (SDP Bih) danas je u parlamentarnu proceduru uputio izmjene Izbornog zakona BiH, a kojim bi se ukinule duple funkcije.

Ovim prijedlogom omogućilo bi se mirovanje mandata.

On je kazao da je to uradio zbog činjenice da imamo niz primjera duplih funkcija, naprimjer osoba koji su i zastupnici i ministri. 

"Fizički je nemoguće raditi ta dva posla istovremeno. Zamislite kojim se oblastima mora baviti jedan zastupnik, a ako je on i ministar, to je apsolutno nemoguće. Zbog toga u proceduru ide prijedlog izmjena Izbornog zakona koji predviđa mogućnost da se mandat stavi u mirovanje. To znači da ministar na bilo kojem nivou ima mogućnost da taj mandat stavi u mirovanje. Tako će funkciju poslanika obnašati prvi sljedeći na listi dok traje mandat u izvršnoj vlasti. Kada se završi on se vraća u parlament", pojasnio je Magazinović.

On je kazao da se to može uraditi jednom u okolnostima formiranja vlasti i jednom u toku mandata na zahtjev poslanika. Istakao je da je ovaj model već prisutan u Hrvatskoj.

"U BiH je specifična situacija. Ljudi koji imaju nekoliko hiljada glasova nerado se odlučuju da budu ministri, jer vlada ako padne ostaje bez ičega. Ja sam siguran da je ovaj zakon na snazi i Vijeće ministara bi izgledalo drugačije. Kod nas se pojavila opasna praksa, da se ne uspostavlja vlast. Ovaj zakon to ne rješava, ali olakšava proces. Zakon će ići u redovnu proceduru, kako bi eventualno klubovi imali svoje prijedloge“, kazao je Magazinović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije