Magazinović o potezu ministrice Turković: Ovo je ozbiljan promašaj

Patria
Magazinović o potezu ministrice Turković: Ovo je ozbiljan promašaj
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Saša Magazinović

Veoma je malo stvari oko kojih postoji potpuna politička saglasnost u BiH, od lokalnih predstavničkih tijela, preko entitetskih i državnog parlamenta, sve do Predsjedništva BiH. Jedna od rijetkih je protivljenje namjeri susjedne Republike Hrvatske da na granici sa BiH gradi odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada, izjavio je za Patriju Saša Magazinović, državni zastupnik SDP-a i član Zelenog kluba.

Ovo je reakcija na situaciju u kojoj je Bisera Turković (SDA), ministarica vanjskih poslova BiH, s dnevnog reda skinula prijedlog kojim je trebao biti formiran ekspertski i pravni tim koji će se baviti problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori u Hrvatskoj.

Ova grupa trebala je biti formirana s ciljem da bude spriječeno ugrožavanje zdravlja oko 250.000 stanovnika.

Njeno obrazloženje bilo je da je prerano za takvo što, s obzirom na to da Hrvatska još ništa ne radi. 

"Trgovska gora je postala simbol odnosa koji se ne mogu nazvati dobrosusjedskim, a ujedno i zajedničkog rada institucija na svim nivoima unutar BiH. Veliki iskorak u odbrani interesa države, zaštiti životne sredine i zdravlja naših građana trebalo je predstavljati današnje formiranje ekspertnog tima za rješavanje ovog problema čiji bi rad bio podloga za buduće poteze institucija BiH. A onda se pojavi ministrica vanjskih poslova Bisera Turković koja ovu tačku skine s dnevnog reda. U čijem interesu radi, čiji dogovor provodi neka sama kaže, ali ovo nije dogovor institucija u BiH niti interes države", rekao je Magazinović.

Istakao je i to kako se suzdržavao do sada da govori o, kako kaže, njenim gafovima i ozbiljnim političkim promašajima smatrajući da će joj neko objasniti ili da će sama shvatiti šta treba raditi.

"Izgleda da od toga nema ništa i da je Bakir Izetbegović bio upravu kada je nagovijestio da od nje možemo očekivati političke promašaje. Ovo danas je jedan od ozbiljnih promašaja u nizu i što se mene tiče oni koji su je delegirali na ovo mjesto trebaju to preispitati", kazao je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije