! / Turković: Zašto nisam podržala odluku o formiranju Grupe za odgovor na pandemiju

01. 05. 2020. u 13:20:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 14

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na jučerašnjoj vanrednoj sjednici nije usvojilo odluku o uspostavljanju Grupe za socijalno-ekonomski odgovor na epidemiju koronavirusa. 

To je potvrdio i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Protiv odluke su glasali ministar sigurnosti Fahrudin Radončić, ministrica vanjskih poslova Bisera Turković i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Dževad Mahmutović.

U izjavi za Radiosarajevo.ba Turković je pojasnila zašto ona, kao i ostali bošnjački ministri, nisu glasali za navedenu odluku.

"Vezano za glasanje protiv Odluke o uspostavi Grupe za socio-ekonomske odgovore na pandemiju COVID-19, sa žaljenjem moram konstatovati da mi je radni materijal za uspostavu Koordinacione grupe uručen prilikom ulaska na sjednicu Vijeća ministara. Bilo bi krajnje neodgovorno da sam zauzela stav o materijalu koji nisam imala priliku pažljivo proučiti prije glasanja", kazala je Turković.

Načelno, dodala je, nema ništa protiv prijedloga spomenute Odluke i spremna je da je podrži, baš kao i sve druge odluke koje doprinose jačanju prosperiteta države Bosne I Hercegovine.

"Kako se u zadnje vrijeme susrećemo s praksom održavanja vanrednih sjednica Vijeća ministara, materijali za pripremu i glasanje stižu u posljednji čas. Zahtijevala sam na sjednici Vijeća ministara održavanje redovnih sjednica, kako je to predviđeno zakonom i poslovnikom, kako bismo vratili VM u redovnu zakonsku proceduru rada, a samim tim imali više vremena za pripreme, sugestije i odlučivanje po svakoj tački dnevnog reda uz mogućnost kvalitetnog razmatranja materijala i donošenja najboljih i najoptimalnijih odluka prilikom glasanja", istakla je Turković.

Predsjedavajući Tegeltija kazao je da je prijedlog za formiranje Grupe došao, prvenstveno od međunarodne zajednice, koja je zajedno sa BiH pokušala da formira grupu koja će koordinisati zajedničke mjere koje će trebati realizovati jer će borba protiv virusa korona veoma dugo trajati.

Tegeltija je naglasio da su o sastavu ove grupe saglasnost postigli i lideri političkih partija koji čine većinu u Vijeću ministara, uz prisustvo ambasadora iz EU i SAD.

Vijeće ministara: Nije formirana grupa koju je preporučila međunarodna zajednica

KOMENTARI (6)