Vijeće ministara: Nije formirana grupa koju je preporučila međunarodna zajednica

Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara: Nije formirana grupa koju je preporučila međunarodna zajednica
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Zoran Tegeltija

Vijeće ministara utvrdilo je danas tekst sporazuma o zajmu između BiH i Svjetske banke u vezi u 66 miliona KM za zdrasvtsveni sektor. Također, ratifikovan je sporazum sa EU o zajedničkoj nabavki lijekova, u što je uključena i BiH. 

Kazao je to danas na pres-konferenciji predsjedavajući Vijeća ministara BiH ZoranTegeltija nakon sjednice Vijeća ministara. 

Između ostalog, kazao je da je usvojena i procedura o uvozu lijekova za liječenje COVID-19, a prva pomoć doći će iz Japana. Utvrđena je i odluka o privremenom zatvaranju graničnih prijelaza.

Također, utvrđeni su i dodatni uslovi za prelazak granice za određenu kategoriju stanovništva. Kazao je da se ta odluka odnosi na poljoprivrednike, odnosno građane koji žive u blizini granice, a imaju zemlju koju obrađuju s druge strane granice. 

Rekao je se u toku jučerašnjeg dana pojavio nesporazum između Kriznog Štaba Vlade RS i onoga što je rekao ministar sigurnosti Fahrudin Radončić.  Danas, kako je rekao, to je definirano, pa ti građani mogu da prelaze državnu granicu a da ne idu u karantin.   

Danas nismo uspjeli da uspostavimo grupu za socio-ekonomski odgovor na COVID-19", kazao je Tegeltija, objasnivši da je to tijelo trebali da čine predstavnici entitetskih i državnih vlada, ministarstva i institucija. Taj prijedlog, kako je rekao, došao je od predstavnika međunarodne zajednice. 

"Ministri Fahrudin Radončić i Bisera Turković glasali protiv i mi ovu odluku danas nemamo. Radončić zbog toga što nije želio da bude član, a Turković bez objašnjenja", kazao je Tegeltija.  

Rekao je da je razočaran jer danas nisu usvojili odluku o raspodjeli donatorskih sredstava u iznosu od 474.000 KM. Rekao je da je se izvinjava ljudima koji su dali taj novac. 

"Nije postojala saglasnost ministara iz reda bošnjačkog naroda", rekao je Tegeltija, kazavši da ako ne budu uskoro raspoređena, pozvat će donatore da povuku ta sredstva.  

Na novinarsko poitanje odgovorio je da će se iznaći sredstva za održavanje lokalnih izbora. 

Upitan za različite mjere koje se u BiH donose u borbi protiv koronavirusa, rekao je da bi volio da bude više koordinacije. 

Upitan za spornu nabavku respiratora u Federaciji BiH, Tegeltija je rekao da je proces javnih nabavki u ovom trenutku komplikovan, ali da niko nema pravo da to zloupotrebljava.

"Nije važno kako se zove kompanija, da li se bavi poljoprivredom, ali je bitna cijena. Ako je neko to finansijski zloupotrijebio, onda je to problem", kazao je Tegeltija, rekavši da mu se iz medijskih natpisa "čini da nije sve uredu".

Izrazio je i žaljenje što je Federacija BiH donijela odluku o raspuštanju karantina. 

"Vlada RS stoji na stanovništvu da najmanje sredinom maja mogu da se zatvore karantini, takav je i stav iz Brčkog. Iz Federacije BiH smo dobili odgovor da su se opredijelili za istem kućne izolacije. Mislim da to nije dobro. Danas ljudi bježe s jednog graničnog prijelaza na drugi... Mislim da nije trebalo da se jednostrano mijenja ono što smo dogovorili", kazao je. 

Upozorio je da bi posljedice toga, u epidemiološkom smislu, mogle biti katastrofalne i da se stanje sada ne može popraviti.

"To je kao da vozite pun kamion perja koje ispadne i onda to idete skupljati...", slikovito je objasnio predjedavajući Vijeća ministara BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije