BiH / Košarac i Turković razgovarali o Trgovskoj gori: Nadamo se diplomatskom rješenju

19. 02. 2020. u 21:15:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa ministricom vasnjkih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković o problemu izgradnje odlagališta za nuklearni i radioaktivni otpad na Trgovskoj gori.

Kako je saopćeno iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, ovaj susret uslijedio je nakon radnog sastanka koji je 11. februara 2020. godine ministar Košarac organizovao sa entitetskim ministrima nadležnim za zaštitu životne sredine, članovima parlamentarne grupe Klub zelenih, predstavnicima Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost Bosne i Hercegovine, te načelnicima opština u slivu rijeke Une.

Ministar Košarac informisao je ministricu vanjskih poslova o zaključcima sa navedenog radnog sastanka. S tim u vezi, ministar Košarac zatražio je aktivan angažman diplomatsko-konzularne mreže Bosne i Hercegovine u rješavanju pitanja izgradnje spornog odlagališta na Trgovskoj gori, što je ministar Turković prihvatila.

Ministri Košarac i Turković usaglasili su da će se u narednom periodu fokusirati na sastanke i razgovore sa institucijama Hrvatske, ali i predstavnicima Međunarodne agencije za atomsku energiju. Sagovornici su izrazili nadu da će rješenje ovo bilateralnog pitanja sa Hrvatskom biti postignuto diplomatskim putem, te ocijenili da je apsolutno neprihvatljivo da odlagalište za nuklearni i radioaktivni otpad bude izgrađeno na Trgovskoj gori, u neposrednoj blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom.

Na sastanku je razgovarano i o potpisivanju memoranduma između dva ministarstva, na osnovu kojeg bi predstavnik Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine bio uključen u Stalnu misiju Bosne i Hercegovine pri Europskoj uniji. Istaknuto je da je to potrebno imajući u vidu važnu ulogu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Herceogvine u procesu europskih integracija.

Naglašeno je da bi učestvovanje predstavnika Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Stalnoj misiji Bosne i Hercegovine pri Europskoj uniji doprinijelo efikasnijem i efektivnijem protoku informacija prema domaćim kapacitetima, posebno kada su u pitanju CEFTA i EU integracije, saopćeno je.

NEMA KOMENTARA