Banjalučki SDP odbrusio Denisu Bećiroviću: Morat će svoju priču nastaviti drugdje

Radiosarajevo.ba
Banjalučki SDP odbrusio Denisu Bećiroviću: Morat će svoju priču nastaviti drugdje
Foto: Arhiv / Denis Bećirović

Povodom javnih istupanja i iznesenih stavova potpredsjednika SDP BiH Denisa Bećirovića koji su direktan udar na članove iz reda srpskog i hrvatskog naroda kao sastavnog i nedjeljivog segmenta Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine uopšteno, obraćamo se javnosti sa našim odgovorom, navodi se u saopćenju Gradske organizacije SDP BiH Banja Luka.

Gradska organizacija SDP BiH Banja Luka se konstantno suočava sa posljedicama radikalnih stajalista i poruka od strane Denisa Bećirevića, visokog funkcionera SDP BiH. Denis Bećirović je sa takvim porukama, u obliku i formi medijskog 'obračuna' iz udobne sarajevske fotelje sa nacionalističkim i šovinističkim strukturama u RS već nanio ogromnu štetu GO SDP Banja Luka na prethodnim izborima. Rezultate prethodnih izbora znamo! Priznali smo ih kao partija, te na osnovu očiglednog poraza na svim nivoima i imamo opozicioni status! Ali, kao što se može primjetiti, nismo utvrdili odgovornost i analizirali destruktivno ponašanje pojedinaca, pa i Denisa Bećirovića“, poručili su.

Ističu da takva stajališta Denisa Bećirovića koja su zasnovana na ličnom interesu, a kroz ekstremne i desničarske istupe ne mogu više tolerisati.

Koristiti infrastrukturu SDP BiH, a ličnu afirmaciju tražiti kroz individualno odabrane partnere desnog sektora je za nas u GO SDP BiH Banja Luka neprihvatljivo. SDP BiH Banja Luka je trenutno, a pojedinačno gledano, politički subjekt sa najvećim rastom u Bosni i Hercegovini. Danas, skoro godinu dana prije lokalnih izbora možemo uz punu odgovornost i sa ponosom reći da se poslije dvije decenije vraćamo u Skupštinu grada Banja Luka. Sad je sasvim jasno da ta činjenica Denisu Bećiroviću ne odgovara. Jačanje multietničnosti na prostoru čitave BiH ciji je GO SDP Banja Luka jedan od nosioca u ovom trenutku definitivno ne odgovara fikciji Denisa Bećirovića kako u budućnosti treba da izgleda SDP BiH“, naglasili su.

Dalje u saopćenju se dodaje da je Denis Bećirović u svojoj nekontrolisanoj i paničnoj aktivnosti izgubio iz vida osnovni postulat da SDP BiH, a to je da „ne postoji bez participacije svih konstitutivnih naroda i ostalih građana u Bosni i Hercegovini“.

Zabrinjavajuća je i činjenica da Denis Bećirović kao pojedinac koji pretenduje da bude nosioc SDP BiH, u Banja Luci nije bio više od 15 godina. I ovom prilikom ga pozivamo da dođe i bude naš gost. Očigledan strah možemo neutralisati adekvatnim fizičkim obezbjeđenjem, bez obzira što je u pitanju placebo efekat. Denis Bećirović čak nije ni svjestan da ima uslove da bude i domaćin, pa održi javne tribine i sastanke sa studentima, porodicama poginulih i žrtava rata. Sve navedeno možemo svesti i pod opšte neznanje Denisa Bećirovića o činjeničnom stanju SDP-a na prostoru čitave države. Kao građanin sa akademskim statusom bi morao imati više senzibiliteta bar u sagledavanju istorijskih činjenica. Postavlja se pitanje da li se ta edifikacija koju ima kao svoju referencu izgubila u nagonu za ličnu afirmaciju, pa i po cijenu raspada i podjele SDP BiH“, poručili su.

Dodali su da u GO SDP BiH Banja Luka smatraju da ni imenovanje i forsiranje ratnih zločinaca kao u slučaju „Zornić“ nije plod slučajnosti.

„Iz svega navedenog zaključujemo da je to rezultat orkestriranog i planskog djelovanja Denisa Bećirovića. I imamo nonsens, dok u Banja Luci gradimo suživot u skladu sa svim aktima SDP BiH i socijaldemokratije kao političke filozofije i doktrine, iz Sarajeva dobijamo poruke mržnje. U GO SDP BiH Banja Luka smo svjesni da Denis Bećirović očekuje našu reakciju u istupanju iz SDP BiH kao matične partije. Ali, zbog budućnosti naše djece i države BiH nećemo dozvoliti da na političkoj sceni opstanu kreatori ambijenta podjela po nacionalnim torovima kao sto je Denis Bećirović. Tačnije, još jače stojimo pod grbom SDP BiH, a tipovi kao što su Denis Bećirović će morati svoju političku priču implementirati na nekom drugom mjestu“, zaključeno je u saopćenju Gradske organizacija SDP BiH Banja Luka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije