SDP BiH: Izjave predsjednice Hrvatske štetne poput nuklearnog otpada

Radiosarajevo.ba
SDP BiH: Izjave predsjednice Hrvatske štetne poput nuklearnog otpada
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / SDP BiH

Socijaldemokratska partija je pozvala predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović da prestane sa iznošenjem neistinitih i uvredljivih tvrdnji o stanju u Bosni i Hercegovini.

Ministar Čampara o izjavi predsjednice RH: Sraman pokušaj destabilizacije BiH

"Neprihvatljiva je i zapravo bezobrazna izjava predsjednice susjedne zemlje o navodnoj prijetnji militantnog islama iz Bosne i Hercegovine. Jedini politički faktor u međudržavnim odnosima Bosne i Hercegovine i Hrvatske sa militantnom pozadinom jeste Hrvatska demokratska zajednica, stranka iz koje dolazi gđa Grabar-Kitarović", poručili su.

Komšić: Mislim da je gospođa Kolinda zapravo jedna vrlo nestabilna osoba!

Istakli su da se radi se o političkom subjektu za kojeg je sudskim putem potvrđen doprinos i učešće u Udruženom zločinačkom pothvatu na teritoriji Bosne i Hercegovine dodavši:

"Umjesto izvinjenja žrtvama i nadoknađivanja ratne štete, Grabar-Kitarović i njene stranačke kolege veličaju zločince, posjećuju ih u zatvorima, a zločine pokušavaju pravdati navodnom fantomskom prijetnjom militantnog islama."

Džaferović: Isti vokabular kojim su se služili ratni zločinci

Kao posebno uvredljivim su ocijenili to što Grabar-Kitarović poruke šalje iz Izraela, s obzirom na to da je genocid u Evropi u proteklom stoljeću počinjen upravo nad dva naroda, Jevrejima i bosanskim Muslimanima.

"Umjesto da Hrvatska traži način da doprinese da se rane iz prošlosti zaliječe, a žrtve na svim stranama dobiju zasluženo poštovanje i zaštitu, gđa Grabar-Kitarović očito namjerno oživljava predrasude i falsificira činjenice", naglasili su iz Socijaldemokratske partije.

Advokat Anto Nobilo odgovorio Kolindi: U BiH nema militantnog islama!

Kako je navedeno u saopštenju, ovim postupcima se oživljavaju ratne ideologije, a građani Bosne i Hercegovine se očito ciljano predstavljaju kao prijetnja i neprijatelji ne samo susjedima, nego i međusobno jedni prema drugima.

Pozivali su institucije Evropske unije, te sve domaće činitelje pravnog poretka, uključujući međunarodne institucije, da osude postupke Republike Hrvatske koja konačno mora snositi konkretne političke posljedice za svoje militantne i neprijateljske postupke i stavove prema Bosni i Hercegovini.

"Nadamo se da istup Kolinde Grabar-Kitarović nije samo uvod kojim se pokušava opravdati pravljenje deponije radioaktivnog otpada u Trgovskoj Gori, na granici sa Bosnom i Hercegovinom. U ovom trenutku, od spomenute deponije, po Bosnu i Hercegovinu su toksičnije samo izjave i postupci HDZ-ovog rukovodstva Hrvatske, predvođenog Kolindom Grabar-Kitarović", poručili su iz Socijaldeokratske partije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije